Усі варіанти загрожують ризиком, коли Байден вступає в конфронтацію з Путіним через Україну – Guardian

08:20 26.11.2021

Джо Байден готується до віртуального саміту з Владіміром Путіним з метою запобігти загрозі нового вторгнення Росії в Україну. 

Саміт був попередньо анонсований Кремлем. Білий дім не підтвердив це, але речниця Джен Псакі заявила, що «дипломатія високого рівня є пріоритетом президента», і вказала на зустріч у режимі телеконференції з Сі Цзіньпін раніше в листопаді.

Ставки навряд чи можуть бути ще вищими, підкреслює британська газета The Guardian. Китай загрожує Тайваню, а Росія зібрала понад 90 тисяч військових біля кордонів України. В обох випадках США можуть бути втягнуті у конфлікт із потенційно катастрофічними наслідками, пише ZN,UA.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України бригадний генерал Кирило Буданов заявив у суботу виданню Military Times, що Росія розмістила понад 92 тисячі військових навколо кордонів України і готується до нападу в січні або лютому. Інші стверджують, що загроза не така невідворотна і що Росія може багато втратити, вторгнувшись в Україну, але мало хто з експертів, якщо взагалі хтось, повністю виключає можливість вторгнення.

У протистоянні Путіну через Україну кожен варіант політики, доступний Байдену, загрожує ризиком, пише газета.

У середу в заяві, присвяченій пам'яті жертв Голодомору, Байден знову заявив про «нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України». Такі заяви про підтримку призначені для стримування, але щоразу, коли вони повторюються, вони посилюють дилему, з якою зіткнеться Байден, якщо Путін вирішить, що це блеф.

«Чесно кажучи, мене турбує те, що якщо ми, Сполучені Штати, продовжимо брати на себе залізні зобов'язання перед Україною та опинимося в становищі, коли ми будемо зобов'язані її захищати, чи не будемо її захищати і будемо виглядати зовсім слабкими, ми поставимо себе в дуже складне становище», - сказав Раджан Менон, професор політології в Міському університеті Нью-Йорка.

Телеканал CNN повідомив, що в адміністрації Байдена йде гостра політична дискусія про те, чи варто збільшувати постачання зброї, як-от протитанкові ракети Javelin і зенітні ракети Stinger. Деякі в Білому домі кажуть, що така зброя підвищить вартість будь-якого російського військового вторгнення і тим самим вплине на розрахунки Путіна. Інші стверджують, що це було б небезпечною ескалацією і посилило б страх перед нападом США чи НАТО, що є основою агресивної військової позиції Росії.

«Ви будете прокляті, якщо зробите це, і прокляті, якщо не зробите», - сказала Фіона Хілл, колишня старша директорка з європейських та російських справ у Раді національної безпеки США.

Хілл допомагала готуватися до самітів Дональда Трампа з Путіним і консультувала команду Байдена перед його першою зустріччю як президента з російським лідером у червні. Вона сказала, що нові переговори є терміновими та необхідними, але в них є пастки, яких Байдену доведеться уникати.

«Проблема зараз полягає в тому, що Росія ставить питання України як дуже суворий вибір: Сполучені Штати капітулюють у питанні суверенітету України – через голови не тільки України, а і Європи – чи ризикують розпочати тотальну війну», - сказала Хілл. Вона додала, що Кремль давно хотів повернутися до парадигми холодної війни, коли дві наддержави сідали за стіл переговорів та розв'язувати питання щодо сфер впливу.

Одним із запропонованих рішень є заспокоїти російські страхи шляхом виключення майбутнього членства України в НАТО, а також обмеження її військового потенціалу, але Хілл каже, що в цьому підірве суверенітет України, що створить згубний прецедент.

«Ми можемо провести віртуальний саміт. Ми можемо провести зустріч зі Сполученими Штатами та Росією, але Україна не може бути на столі переговорів. Ми можемо говорити про стратегічну стабільність, але ми не в змозі торгуватися за Україну», - сказав Хілл. «І це можуть бути не лише Сполучені Штати. Європейці повинні поставитися до цього серйозно».

Менон припустив, що безпосередня загроза перебільшена. Він сказав, що у російських регіонах біля України, задовго до нинішньої кризи перебувало 87 тисяч військових. За його словами, деякі з цих військ сьогодні перебувають на відстані 700 км від кордону.

«Навіть якщо припустити, що Росія може кинути в бій 100 тисяч солдатів, вона не матиме чисельної переваги (яка зазвичай розраховується як 3:1), щоб здолати українську армію, яка, за всіх її недоліків, зараз краще навчена та оснащена і має кращий моральний дух, ніж у 2014 році», - сказав він. «Крім того, чим далі Росія просувається на захід, тим більше вона розтягує свої лінії постачання, ризикує зазнати атакам з метою їх перервати й зіткнутися з районами з більшою часткою етнічного українського населення. Ці проблеми, а також той факт, що Путін, вторгшись в Україну спалить усі мости із Заходом, або ігноруються, або не враховуються у переважаючих тут наративах».

Зрештою це означає, що Путін не почне вторгнення, якщо російські «червоні лінії» будуть перетнуті, сказав Менон.

«Ми не повинні думати, що коли вони кажуть, що ми не дозволимо Україні вступити до НАТО... що вони просто блефують. Я не думаю, що вони блефують», - додав він.

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх її учасників, додає видання.
 

Ще на цю тему