Не просто кадрові рішення: що буде з силовим блоком та оборонкою після змін очільників Міноборони та Мінстратегпрому

21:01 01.11.2021

План масштабних пертурбацій у Кабінеті Міністрів України, про які у владних коридорах говорили вже декілька місяців, почали реалізовувати.

Про це говорить заява про відставку Віце-прем’єр-міністра України – Олега Уруського, який очолював міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Водночас кадрові зміни очікуються й у Мінобороні - розмови про відставку Андрія Тарана почались ще влітку. А на його місце розглядали доволі різноманітні кандидатури, включно з нардепкою Іриною Верещук та очільником «Укроборонпрому» Юрієм Гусєвим.

Проте за інформацією Defense Express наступним міністром оборони України з максимальною вірогідністю буде Олексій Резніков, Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, який вдень-вдень з Олегом Уруським написав заяву про відставку. А ось Ірина Верещук, скоріш за все, доволі скоро буде займатися питаннями реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Але Олексій Резніков не просто змінить портфель міністра, а й залишить за собою посаду віце-прем’єр-міністра. І очікується, що він буде опікуватись не тільки питаннями армії та оборони, а й промисловості - поглядаючи на роботу нового очільника Мінстратегпрому з більш високої посади.

Окрім того, до сфери відповідальності Олексія Резнікова увійде і Державна прикордонна служба, яку планують вивести з «орбіти» Міністерства внутрішніх справ, у складі якого прикордонники знаходились з 2012 року.

На тлі цих масштабних змін залишається питання реформи «Укроборонпрому», контролювати яку тепер буде виключно Міністерство економічного розвитку та торгівлі, а не профільне міністерство у вигляді Мінстратегпрому.

Проте навколо крісла очільника МЕРТ також точаться розмови про доволі швидку заміну його власника - Олексія Любченка на заступницю голови Офісу президента з економічних питань Юлію Свириденко.

Таким чином, зміни у Кабміні значно масштабніші за прості кадрові рішення. Мова йде про перерозподіл сфер впливу та відповідальності. Зокрема у руках нового віце-прем’єр-міністра - міністра оборони України зосереджується значно ширше коло питань, які торкаються не тільки забезпечення Збройних Сил України, а й безпосередньої безпеки кордонів та ОПК.

Водночас новий очільник Мінстратегпрому залишається «королем без королівства», бо питання ефективної трансформації всього державного сектору оборонки, в першу чергу «Укроборонпрому», буде знаходитись поза межами його відповідальності та впливу. Хоча саме для цього свого часу і створювався Мінстратегпром, як профільна структура, на противагу «всеохоплюючому» Мінекономіки.

А наскільки буде ефективною така «формула» покаже лише час.

Як очікується, голосування у Верховній Раді щодо кадрових питань Кабміну відбудеться вже 3 листопада.