Туреччина останньою з країн G20 ратифікувала Паризьку кліматичну угоду

18:20 07.10.2021

Туреччина стала останньою країною «Великої двадцятки» (G20), яка ратифікувала в середу Паризьку кліматичну угоду, через майже шість років після його первісного підписання.

Як пише ZN,UA, про це повыдомив телеканал CNN.

Міністр навколишнього середовища та урбанізації Туреччини Мурат Курум заявив в середу, 6 жовтня, що законодавці одноголосно проголосували за ратифікацію угоди, всього за кілька тижнів до того, як світові лідери зберуться в Глазго на найважливіші переговори по клімату.

Курум твітнув, що він сподівається, що це рішення допоможе країні досягти чистого нуля до 2053 року. Чистий нуль - це коли кількість викинутих парникових газів не перевищує кількість віддалених з атмосфери.

Паризька хартія, прийнята майже 200 країнами, зобов'язує учасників не допускати глобального потепління нижче 2 градусів Цельсія в порівнянні з доіндустріальним рівнем і, якщо можливо, нижче 1,5 градусів. Кожна країна несе відповідальність за розробку власного плану з досягнення цих цілей.

Туреччина була однією з небагатьох країн, які підписали пакт, які ще не ратифікували його. Вона утримувалася протягом багатьох років, оскільки уряд виступало проти віднесення Туреччини до категорії промислово розвинених країн, що означає, що країна зобов'язана робити більше в області клімату, ніж країни, що розвиваються.

Агентство Reuters повідомило, що законодавці в середу також прийняли заяву, в якій говориться, що вони ратифікують угоду як країна, що розвивається і будуть виконувати її тільки в тому випадку, якщо це не «зашкодить її праву на економічний і соціальний розвиток».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив у вересні на Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку, що він представить угоду на розгляд парламенту, і закликав до більшої відповідальності найбільш розвинені країни світу, які історично є найбільшими вкладниками в глобальні викиди вуглецю.
 

Ще на цю тему