«Винахідливість Києва потішила». Politico про реакцію на Північний потік

13:01 27.07.2021

Відповідь України на німецько-американську угоду про «Північний потік-2» свідчить, що Київ більше не збирається стояти осторонь, коли з його інтересами не рахуються.

На думку видання, рішення України вимагати консультацій з Єврокомісією та урядом Німеччини, згідно з положеннями Угоди про асоціацію, було рішучим кроком, який б'є Євросоюз його ж зброєю - бюрократичними правилами, пише Politico.

І хоча ці консультації вже не зупинять будівництво газопроводу, з політичного погляду ініціатива України стала важливим моментом, кажуть навіть самі європейські посадовці та дипломати.

«Країні, яка сподівається колись приєднатися до ЄС, нарешті вистачило сміливості постояти за себе і відкрито вимагати поваги до своїх прав від Єврокомісії та Німеччини, найбільшої та найсильнішої країни ЄС - замість того, щоб мовчати через тиск і страх обурити або образити багатих західних партнерів», – пояснює Politico.

І хоча офіційної реакції на вимоги України в Європі було мало, в особистих розмовах місцеві чиновники кажуть, що винахідливість Києва їх потішила.

«Вони вчинили абсолютно правильно, – цитує видання одного з європейських посадовців. – Деякі мої колеги в інституціях (Євросоюзу - Ред.) вважають, що Угода про асоціацію накладає зобов'язання лише на українців, а не на обидві сторони».

Це підтримує і екснардеп Світлана Заліщук, яка зараз працює радником голови «Нафтогазу України» з міжнародних питань.

«В угоді сказано, що це двосторонній документ, ратифікований 27 країнами-членами і Євросоюзом в цілому, який накладає відповідальність на обидві сторони», – твердить вона Politico.

На думку Заліщук, у випадку з «Північним потоком» Німеччина порушила умови Третього енергетичного пакету ЄС, який регулює ринок газу та електроенергії.

«Не можна вимагати від України реформ відповідно до європейських правил, а потім порушувати ті самі європейські правила», – наголошує колишня депутатка.

Розуміння, що Київ має повне право захищати свої інтереси навіть попри загрозу розлютити партнерів, стало для України проривом, вважає Politico.

«Головне, що українці почали показувати свою ідентичність і вже не просто з подякою отримують допомогу і технічну підтримку від донорів. Вони не є невдячними, але мені здається, що вони почали діяти як країна», – цитує сайт радника, який тісно працював з українськими урядовцями.

Як пише Politico, заяви України щодо німецько-американської угоди суттєво відрізняються від її реакції на скандал з імпічментом Дональда Трампа, коли президент Володимир Зеленський робив все, щоб не втручатися в конфлікт.

«В Києві багато посадовців вважають, що Україна заслуговує на краще ставлення від Вашингтона, а особливо Брюсселя, з огляду на невпинні намагання впровадити демократичні реформи, до яких закликає ЄС», – зазначає видання.

«Але українські чиновники кажуть, що скільки б вони не зробили, у відповідь вони тільки отримують вимоги зробити більше, більше і більше», – резюмує Politico.

Ще на цю тему