Україна та Туреччина працюють над Угодою про вільну торгівлю

19:00 09.05.2024

Уряд України підтримав ратифікацію Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною. 

Таку заяву зробила віце-прем’єр Юлія Свириденко, повідомляє ZN.ua

Тепер Верховна Рада України має ратифікувати Угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, що відкриє нові можливості для безмитної торгівлі між двома країнами та спростить логістику, що є важливою умовою для українського бізнесу.

Відповідно до угоди, Туреччина негайно скасовує імпортні мита на 93,4% промислових і 7,6% сільськогосподарських товарів. Після перехідного періоду мита будуть скасовані ще на 1,5% промислових і 28,5% сільськогосподарських товарів.

Україна також негайно скасовує мита на імпорт приблизно половини (56%) промислових товарів і 11,5% сільськогосподарської продукції. Після закінчення перехідного періоду Україна скасовує імпортні мита ще на 43,2% промислових товарів і 53,7% сільськогосподарських товарів.

Туреччина до України постачає здебільшого азотно-фосфорні добрива, сірку та вапнякову селітру. Мита на них складають від 5 до 6,5%.

Раніше видання писало про те, що передбачувані податкова та митна система на основі практики Європейського Союзу збільшить доходи державного бюджету до довоєнного рівня (близько 27 % від ВВП). Такі цілі вказані у Національній стратегії доходів на 2024-2030 роки, схваленій урядом 27 грудня.
 

Ще на цю тему