Позов РФ проти України в ЄСПЛ шансів на задоволення не має – Кулеба

08:30 23.07.2021

Позов РФ проти України до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) було подано з пропагандистською метою, він не має жодних шансів на задоволення, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Не втручаючись у правосуддя ЄСПЛ, я можу абсолютно запевнити, що ця позовна заява не має жодних шансів на те, щоб бути задоволеною, і подана вона Росією виключно з пропагандистською метою. Жодних інших результатів, крім інформаційного шуму та витраченого часу суду на написання відповіді, у цього подання не буде», – сказав Кулеба на спільному брифінгу з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сіярто в зоні ООС у четвер.

Раніше в четвер РФ уперше звернулася до ЄСПЛ з міждержавною скаргою на іншу державу - Україну, скарга стосується цілої низки порушень, зокрема загибелі мирного населення, придушення свободи слова та водної блокади окупованого РФ Криму.

Також РФ зазначила в міждержавній скарзі до ЄСПЛ, що відповідальність за катастрофу малайзійського «Боїнга» рейсу MH17 на Донбасі лежить на Україні, яка не закрила повітряний простір над зоною бойових дій і пізніше не розслідувала цієї обставини.