Вихід Росії з Договору про відкрите небо знищує європейську архітектуру безпеки – МЗС

18:00 18.01.2021

Рішення Російської Федерації про вихід з Договору з відкритого неба спрямоване на знищення європейської архітектури безпеки та руйнацію міжнародних режимів контролю над озброєнням.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що Росія упродовж 2009 – 2020 років грубо порушувала Договір з відкритого неба, зокрема шляхом скорочення зони його застосування через окупацію частин територій України та Грузії.

«Розглядаємо це рішення як черговий приклад реалізації Росією зовнішньополітичного курсу, спрямованого на знищення європейської архітектури безпеки, руйнацію міжнародних режимів контролю над озброєнням та підрив фундаментальних норм і принципів міжнародного права», - зазначили в МЗС.

Українські дипломати акцентували, що Договір з відкритого неба залишається важливою юридично зобов'язуючою міжнародною угодою у сфері контролю над озброєнням, яка забезпечує транспарентність між державами-учасницями шляхом здійснення спостережних польотів над територією одна одної.

Як повідомлялося, 15 січня Міністерство закордонних справ Російської Федерації оголосило про початок процедури виходу РФ з Договору з відкритого неба (ДВН).

Договір з відкритого неба (ДВН) був підписаний 24 березня 1992 року у м. Гельсінкі (Фінляндія) 27 державами-учасницями НБСЄ (з 1995 року – ОБСЄ). ДВН набув чинності 1 січня 2002 року. Його учасниками нині є 33 держави: Бельгія, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Угорщина, Україна, Франція, Фінляндія, Швеція, Чехія, Хорватія.

Договір передбачає встановлення «режиму відкритого неба» – можливість здійснення спостережних польотів держав-учасниць над територією одна одної з метою контролю та спостереження за військовою діяльністю, моніторингу кризових ситуацій тощо.

У зв’язку з тривалими грубими порушеннями договору з боку Росії 22 листопада 2020 року США були змушені вийти з ДВН.

Ще на цю тему