Як діють кримські санкції (5). Запровадження санкцій США щодо заводів РФ за виробництво військових кораблів у Криму

Тетяна ГУЧАКОВА
Андрій КЛИМЕНКО
Ольга КОРБУТ

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних
досліджень» та BSNews

 

BlackSeaNews продовжує публікувати українською та англійською мовами нову книгу наших журналістів «ЯК ДІЮТЬ КРИМСЬКІ САНКЦИИ».

Вашій увазі пропонуються такі статті (глави):

Окупація Криму, санкції та блокада
Стан санкційного режиму на 1 лютого 2020 року

Вплив санкцій на банківську сферу в Криму
Вплив санкцій на морське сполучення з окупованим Кримським півостровом
Зрив термінів виробництва ракетних корветів проекту «Каракурт» на суднобудівному заводі «Море» в Феодосії
Запровадження санкцій США щодо заводів РФ за виробництво військових кораблів в Криму
Деякі особливості економічних процесів в Росії та окупованому Криму в умовах санкцій
Інвестиції РФ в основний капітал в окупованих Криму та Севастополі
На що витрачаються інвестиційні гроші РФ в Криму та Севастополі
Безнадійно дотаційна бюджетна модель Криму та Севастополя
Оновлений «Кримський пакет санкцій»
Політика невизнання спроби анексії Кримського півострову
Що очікує Крим? Висновки та прогнози

* * *

Керченський завод "Залив" на мапі Криму, wikimapia.org

Протягом 2018 неодноразово публікувалися повідомлення стосовно будівництва військових кораблів на захопленому кримському заводі «Залив» та інших підприємствах[1]. У публікаціях йшлося про таке:

ПАТ «Ярославський суднобудівний завод». У липні 2018 року на суднобудівному заводі «Море» був добудований рейдовий водолазний катер «Водолаз Кузьміних» проекту А160-ЯР. Корпус катера виготовили на Ярославському суднобудівельному заводі та восени 2016 року перевели до Феодосії для добудови. «Ярославський суднобудівний завод» є розробником проекту А160-ЯР.

АТ «Зеленодольський завод імені О. М. Горького», Республіка Татарстан. Входить до складу АТ «Холдингова компанія «Ак Барс». Одне з найбільших суднобудівних підприємств Росії «засвітилося» співпрацею з феодосійським «Склопластиком». Але найгучніший «успіх» «Зеленодольського заводу» в окупованому Криму – це рейдерське захоплення майна суднобудівного заводу «Залив» у м. Керч у серпні 2014 року. Зараз там будується велика кількість військових кораблів для ВМФ РФ.

ПАТ «Звезда», Санкт-Петербург, яке є єдиним в РФ виробником дизелів для силових установок малих ракетних кораблів проекту 22800 «Каракурт», що будуються на заводі «Море».

АТ «Концерн «Океанприбор», Санкт-Петербург, провідне підприємство РФ з розробки та постачання для ВМФ і на експорт гідроакустичного озброєння. 2017 року на суднобудівному заводі «Море» було розпочато будівництво експериментального багатоцільового швидкісного судна проекту 03550 «Слемінг-2», що будується за держконтрактом на розробку ОКР, укладеним між Мінпромторгом РФ і АТ «Концерн «Океанприбор»...

Панорама потужностей заводу «Залив». Праворуч на фото – один з найбільших суднобудівних доків у Європі: 364 м завдовжки та 60 м завширшки, аналогів йому на території РФ немає. Саме там у травні 2020 будуватимуть ударно-штурмові вертольотоносці «Севастополь» та Владивосток»
для Чорноморського флоту РФ. Фото з архіву BlackSeaNews, лютий 2020.

* * *

15 березня 2019 міністерство фінансів США повідомило про введення санкцій щодо наступних підприємств[2]

Повідомлення Міністерства фінансів США про запровадження санкцій щодо суб'єктів, причетних до анексії Криму Росією

Сьогоднішні заходи також націлені на шість російських оборонних підприємств, що ведуть діяльність в Криму, деякі з яких незаконно привласнили українські державні активи для надання послуг російським військовим.

Чотири з цих суб'єктів внесені до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 13662 за діяльність в оборонній та суміжних галузях економіки Російської Федерації, і два суб'єкти внесені до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 13685 за ведення діяльності в Кримському регіоні України.

Ярославський суднобудівельний завод є російським державним суднобудівельним заводом, який будував і будує судна для російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) і Міністерства оборони Росії.

Ярославський суднобудівельний завод також виступив розробником проекту військово-морського корабля, який був збудований на Федеральному державному унітарному підприємстві «Суднобудівний завод «Море» у Криму. Ярославський суднобудівельний завод внесений до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 13662 за діяльність в секторі оборони та суміжних галузях економіки Російської Федерації.

Зеленодольський завод ім. А. М. Горького – один з найбільших виробників суден у Росії і випустив для російських ВМС ракетні фрегати і корвети.

Зеленодольський суднобудівний завод співпрацював з кримським підприємством «Склопластик», який незаконно був націоналізований російською владою після незаконного вторгнення до Криму в 2014 році. Зеленодольський суднобудівний завод внесений до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 13662 за діяльність в секторі оборони та суміжних галузях економіки Російської Федерації.

АТ Концерн «Океанприбор» є виробником гідроакустичного обладнання та поставляє комплектуючі для ВМС Росії.

Океанприбор також співпрацював за військово-морським проектом з Суднобудівним заводом «Море» у Криму. Федеральне державне унітарне підприємство «Суднобудівний завод «Море» внесене до санкційного списку Управлінням контролю за іноземними активами 1 вересня 2016 року. Океанприбор внесений до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 13662 за діяльність в секторі оборони та суміжних галузях економіки Російської Федерації.

ВАТ «Звєзда» є постачальником дизельних двигунів для ВМС Росії.

«Звєзда» також поставляла комплектуючі для російських морських суден, які будувалися на Федеральному державному унітарному підприємстві «Суднобудівний завод «Море» у Криму. ВАТ «Звєзда» внесене до санкційного списку відповідно до виконавчого розпорядження № 3662 за діяльність в секторі оборони та суміжних галузях економіки Російської Федерації.

Введення санкцій ускладнило військове виробництво в Криму. Після припинення будівництва корветів на заводі «Море» головним військовим суднобудівельником залишився завод «Залив», захоплений російським «Зеленодольським заводом» з Татарстану

Звісно, військове виробництво на кримських заводах не припинилося. Але після позапланового припинення будівництва ракетних корветів на заводі «Море» в Феодосії єдиним кримським заводом, де продовжується масштабна військова суднобудівельна програма, залишився лише Керченський суднобудівельний завод «Залив».

Панорама потужностей заводу «Залив». Фото з архіву BlackSeaNews, лютий 2020.

Ситуація на заводі «Залив»
на 1 червня 2018 року

Станом на 1 червня 2018 на заводі «Залив» здійснювалося фактичне будівництво для Чорноморського флоту Росії таких кораблів із пакету замовлень «Зеленодольського заводу» за кошти державного оборонного замовлення РФ.

Будівництво трьох ракетних корветів дальньої морської зони нового проекту 22160:

• головний корабель цього проекту «Василий Быков» – добудовано, 25.03.2018 вийшов з Керчі до Новоросійська на державні випробування (в грудні 2018 включений до складу ЧФ РФ);

• ракетний корвет «Павел Державин», проект 22160 (будівельний номер 163) – закладений 18.02.2016, будується, спуск на воду – 2019, завершення будівництва за планом 2020 року;

• ракетний корвет «Сергей Котов» – закладений 08.05.2016, проект 22160 (будівельний номер 164), будується, спуск на воду – 2019, терміни завершення будівництва (лютий 2020) зірвано.

Будівництво трьох ракетних корветів ближньої морської зони нового проекту 22800 (шифр «Каракурт»):

• корвет «Циклон» – закладений влітку 2016 року;

• «Пассат» та «Бриз» – укладені контракти.

Будівництво війькових кабельних суден:

кабельні судна «Волга» і «Вятка» проекту 15310 (це великі судна – дедвейт 8000 т, довжина 140 м, ширина 19 м, їхнє призначення – прослуховування або пошкодження міжнародних підводних кабелів зв’язку в арктичних водах).

Будівництво інших військових допоміжних суден:

двох військових танкерів (судна комплексного постачання проекту 23131);

трьох малих гідрографічних суден проекту 19910, закладених у 2016 і на початку 2017 років.

Зауважимо, що на заводі «Залив» розташований один з найбільших суднобудівних доків у Європі – 364 м завдовжки та 60 м завширшки, аналогів на території РФ немає. Тому можна прогнозувати розширення його подальшого використання окупантами для військових цілей.

Ситуація на заводі «Залив»
на 1 січня 2020 року

Станом на 1 січня 2020 року програма будівництва військових кораблів на заводі «Залив» для Чорноморського флоту РФ з пакету замовлень «Зеленодольського заводу» за кошти державного оборонного замовлення РФ виглядає таким чином:

корвет «Павел Державин» спустили на воду 21.02.2019, добудовується на плаву, завершення будівництва заплановано на 2020; він став першим бойовим кораблем, повністю побудованим на заводі «Залив»;

Корвет дальньої морської зони проекту 22160 «Павел Державин» добудовується на плаву біля стінки заводу «Залив»Залив», травень 2019, фото з архіву BSNews

Додаткова інформація. Вже після публікації книги 20 квітня 2020 року корвет «Павел Державин» відбуксирували з Керчі до Новоросійська для проходження заводських ходових і державних випробувань, прийняття його до складу флоту очікується до кінця 2020 року

На початку травня 2020 року екіпаж корвета приступив до розміщення на кораблі та спільно із заводськими фахівцями розпочав освоєння комплексів озброєння, механізмів і корабельних систем, потім спільно із заводською здавальної командою буде готувати корабель для заводських і державних випробувань перед його прийомом до складу ЧФ РФ.

Екіпаж сформований в Новоросійській військово-морській базі ЧФ і укомплектований військовослужбовцями за контрактом, які мають досвід військової служби на надводних бойових кораблях. З серпня 2019 екіпаж проходив навчання в Об'єднаному центрі ВМФ в Санкт-Петербурзі, де вивчав конструкцію корабля та особливості його експлуатації.

• поруч із ним у стінки триває добудова аварійно-рятувального судна «Спасатель Ильин» (будівельний номер 113) проекту MPSV07;

корвет «Сергей Котов» – продовжує будуватися на стапелі, запланований спуск на воду в 2019 не відбувся, планове завершення будівництва в 2020 теж не відбудеться;

Корвет «Сергей Котов» продовжує будуватися на відкритому стапелі заводу «Залив», лютий 2020, фото з архіву BSNews

• всі три ракетні корвети проекту 22800 «Каракурт» – «Циклон», «Аскольд», «Амур» (будівельні номери 801, 802 и 803) будуються на відкритих стапелях, у всіх сформовані корпуси та встановлюється обладнання; на корветі «Циклон» встановлено пушку, монтується навігаційне обладнання;

Загальний вигляд відкритих стапельних майданчиків заводу «Залив». На передньому плані зліва направо: ракетні корвети «Циклон», «Аскольд», «Амур» (проект 22800 «Каракурт»). На задньому плані: будівництво корвету «Сергей Котов», проект 22160, січень 2020, фото з архіву BSNews

Ракетний корвет «Циклон» (будівельний номер 801, проект 22800 «Каракурт») на відкритому стапелі заводу «Залив», встановлено пушку, йде монтаж навігаційного обладнання, будується за планом – завершення будівництва наприкінці 2020. Фото з архіву BlackSeaNews, лютий 2020.

• будівництво кабельних суден «Волга» і «Вятка» проекту 15310 ведеться низькими темпами через складність імпортозаміщення іноземного обладнання (ВМФ РФ очікував отримати ці судна арктичного класу для Північного флоту в 2018 та 2019 роках... Тепер терміни перенесені на 2021-2022 роки)

Сухий док заводу «Залив». Будівництво для ВМФ РФ кабельних суден «Волга» і «Вятка», проект 15310, дедвейт 8000 т, довжина 140 м, ширина 19 м. Терміни завершення будівництва перенесено на 2021–2022 роки. Фото з архіву BlackSeaNews, січень 2020.

* * *

РФ має амбітні плани та надії щодо «Заливу»...

У травні 2020 на захопленому заводі «Залив» заплановано будівництво двох перших в історії ВМФ РФ десантно-штурмових вертольотоносців на 20 ударних гелікоптерів та 1000 морських піхотинців

Водотоннажність кораблів нового для флоту РФ класу становитиме до 25 тис. тонн, максимальна довжина – близько 220 м.

Один такий УДК нестиме на борту понад 20 важких вертольотів, буде мати докову камеру для десантних катерів і зможе перевозити близько 1000 морських піхотинців.

Очікується, що вони матимуть назви «Севастополь» та «Владивосток» – так були названі два аналогічні французькі кораблі типу «Mistral», продаж яких Росії скасували після початку агресії проти України.

Наявність таких ударних кораблів у складі Чорноморського флоту РФ значно посилить вплив Росії на ситуацію у Чорноморсько-Середземноморському регіоні.

Суміжні підприємства в цьому проекті будуть змушені співпрацювати з двома заводами, які вже перебувають під міжнародними санкціями, зокрема під санкціями США: Керченським заводом «Залив» та АТ «Зеленодольський завод імені О. М. Горького», Республіка Татарстан, що входить до складу АТ «Холдингова компанія «Ак Барс».

Будівництво кораблів такого класу потребуватиме кооперації із сотнями заводів на території Росії

Один з можливих прототипів перших у ВМФ Росії десантно-штурмових вертольотоносців, які будуватимуться на потужностях захопленого керченського заводу «Залив» на виставці «Армія-2015». Фото: Artem Tkachenko, https://de.wikipedia.org/wiki/Lawina-Klasse


[1] Російські підприємства ВПК, що працюють із захопленими кримськими підприємствами. Список для санкцій – https://www.blackseanews.net/read/146769
[2] Treasury Sanctions Russia over Continued Aggression in Ukraine – https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm629

Моніторинг порушень міжнародних санкцій щодо РФ та правового режиму на тимчасовоокупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів.

 

 

 

Ще на цю тему