Посол ЄС в Україні закликав до тісної співпраці на кордоні України та Молдови

18:41 28.01.2021

Під час 35-го засідання консультативної ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні глава представництва Європейського Союзу в Україні (EUBAM) посол Матті Маасікас закликав до тісної співпраці на кордоні в ім'я злагодженого та прозорого транскордонного управління в сучасних умовах.

«ЄС завершив реконструкцію двох пунктів пропуску на кордоні між Україною і Республікою Молдова та виділив для цього значні інвестиції. Я закликаю українську сторону реалізувати узгоджені ремонтні роботи та забезпечити розвиток інфраструктури з метою якнайшвидшого впровадження спільних процедур контролю на кордоні на користь громадян і розвитку торговельних відносин», – наводяться слова Маасікаса в прес-релізі, поширеному EUBAM у четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У віртуальному засіданні взяли участь представники Міністерств закордонних справ, прикордонних, митних і правоохоронних органів Республіки Молдова та України, Представництв Європейського Союзу в Республіці Молдова та Україні, Міжнародної організації з міграції, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Програми розвитку ООН.

Під час засідання посол ЄС у Республіці Молдова зазначив, що Місія ЄС із надання прикордонної допомоги продовжує залишатися ключовим партнером у зближенні молдовських і українських прикордонних відомств.

«Це досягається за допомогою спільних зусиль у боротьбі з контрабандою сигарет або в подальшій реалізації концепції спільного контролю на молдовсько-українському кордоні для спрощення пересування громадян між країнами. Пандемія COVID-19 продовжує становити загрозу для здоров’я і безпеки населення, однак EUBAM спільно з прикордонними та митними службами займають рішучу позицію в забезпеченні більш якісного надання послуг громадянам. Щодо подальшої реалізації спільного контролю я хотів би знову наголосити, що ми з нетерпінням очікуємо подальшого прогресу протягом наступних кількох тижнів і місяців у прикордонних пунктах пропуску, таких як "Кучурган-Первомайськ», – сказав він.

У свою чергу заступник директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України Сергій Саєнко заявив, що Україна та Молдова мають можливість вийти на новий етап багатогранних відносин і процесів інтеграції в ЄС.

«Відповідно до заяв лідерів України та Молдови під час зустрічі в Києві 12 січня, обидві країни сприятимуть гарантуванню регіональної безпеки, зміцнюючи співробітництво на українсько-молдовському кордоні. Боротьба з контрабандою та незаконним обігом тютюнових виробів, наркотиків та зброї, запобігання корупції та протидія нелегальній міграції залишаються ключовими пріоритетами за підтримки EUBAM», – зазначив він.

Наступне засідання Консультативної ради відбудеться в червні 2021 року.

Ще на цю тему