Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році / Фото

19:40 18.01.2021

Цьогоріч турецький флот має отримати свій найбільший корабель - УДК Anadolu. Він може стати першим авіносцем - носієм ударних БПЛА

Турецькі ВМС хочуть полювати на ворожі підводні човни за допомогою важких безпілотників Aksungur, що будуть озброєні легкими торпедами національної розробки.

АСанкції проти Секретаріату оборонної промисловості Туреччини, котрі США проголосило в грудні 2020 року, не завадять реалізації турецьких довготривалих оборонних програм, зокрема – у військово-морській сфері.

Про це заявив президент Секретаріату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір, пише defence-ua.com з посиланням на портал Naval News.

Інше довгоочікуване поповнення для турецького флоту - фрегат проекту «Стамбул». Ілюстративне зображення

Зокрема, 24 січня 2021 року має відбутись церемонія спуску на воду першого фрегата за турецьким проектом «Стамбул», розробленого на базі корвету проекту Ada. Усього ВМС Туреччини мають отримати чотири таких фрегати.

У кораблі проекту «Стамбул» закладені такі характеристики:

водотоннажність – 3000 тонн;

довжина корпусу – 113 метри;

ширина – 14,4 метри;

швидкість ходу – до 29 вузлів;

дальність плавання – до 7500 миль при економічній швидкості ходу 14 вузлів/година;

екіпаж – 125 осіб;

набір озброєння – одна гармата 76-мм Oto Melara Super Rapid, 16 протикорабельних ракет Atmaca, 16 зенітних ракет RIM-162 SeaSparrow, два тритрубні торпедні апарати калібром 324-мм.

Розвідувальний корабель Ufuk - перший, повністю збудований в Туреччині

У 2021 році до строю турецьких ВМС мають увійти танкер Gungor Durmus та розвідувальний корабель Ufuk, котрий вийшов на ходові випробування у липні 2020 року.

Окрім цього, в 2021 році до бойового складу флоту Туреччини нарешті має увійти універсальний десантний корабель TCG Anadolu – продукт розробки консорціуму турецької компанії Sedef та іспанської компанії Navantia.

УДК TCG Anadolu має такі характеристики:

водотоннажність – 28 тисяч тонн;

довжина корпусу – 232 метри;

ширина корпусу – 32 метри;

авіагрупа – 12 літальних апаратів;

екіпаж – 350 осіб, і також – до 700 бійців десанту.

TCG Anadolu був закладений у лютому 2018 року, в травні 2019 року відбувся спуск на воду цього корабля

За початковими планами, корабель TCG Anadolu мав отримати авіагрупу в 12 літаків F-35B. Але після санкцій США, що передбачають зокрема вилучення Туреччини із програми літака F-35, УДК Anadolu планують оснастити літальними апаратами іншого типу – БПЛА Akinci.

За словами Ісмаїла Деміра, в 2021 році турецькі ВМС мають отримати щонайменше шість безпілотних літальних апаратів типу Akinci.

Секретаріат оборонної промисловості планує, що флот Туреччини в 2021 році має отримати п’ять важких БПЛА Aksungur.

Зараз ці важкі дрони озброєні протитанковими ракетами UMTAS, ракетами із лазерним наведенням Cirit та керованими авіабомбами MAM-L. Але ці Aksungur хочуть також адаптувати для несення та застосування легких торпед турецької розробки для полювання на ворожі субмарини.

Перший політ БПЛА Aksungur відбувся 20 травня 2019 року

Авіація флоту Турецької Республіки в 2021 році поповниться і пілотованими літальними апаратами: зокрема, запланована купівля трьох протичовнових літаків ATR 72 ASW.

Окрім цього, у поточному році оборонна промисловість Туреччини запланувала запуск серійного виробництва ПКР Atmaca і важкої торпеди Akya. І також – закладку першої турецької субмарини із анаеробною установкою за проектом Piri Reis.

Патрульний протичовний літак ATR 72 ASW у польоті

Ще на цю тему