Україна продовжить свій шлях як європейська країна, її розрив з «русским миром» остаточний - Кулеба

17:15 28.12.2020

Міністр вважає, що мирний договір з РФ можна досягти дипломатичним шляхом, не відмовляючись при цьому, від своїх основоположних принципів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна остаточно порвала з «русским миром», а її майбутнє в союзі з західними країнами є незворотнім. Про це він розповів в інтерв'ю німецькому журналу Internationale Politik, пише ZN,UA.

За словами Кулеби, мирний договір з Росією може бути досягнутий дипломатичним шляхом. При цьому Україна не має наміру відхилятися від двох основоположних принципів.

«Ми ні в якому разі не будемо відхилятися від двох основоположних принципів. По-перше, Україна ніколи не відмовиться від Криму чи Донбасу. А по-друге, Україна продовжить свій шлях як європейська країна, як частина Заходу, тому що її розрив з «русским миром» остаточний. Все інше - питання часу і дипломатії», - зазначив він.

За його словами, український уряд бачить статус регіонів, які зараз перебувають тимчасово під окупацією, тільки в рамках України і в ході децентралізації, що дає право розпоряджатися своїм бюджетом і обирати своїх місцевих представників.

«Ми ніколи не дозволимо регіону перебувати за межами української конституції і правової системи - наприклад, проводити вибори відповідно до іншого виборчим законом, ніж той, який застосовується до всієї України», - підкреслив міністр.

Крім того, Кулеба закликав країни Заходу стати більш сильним стримуючим фактором для Росії.

«Заходу слід вкладати значно більше ресурсів, щоб утримати Кремль від подальших агресивних кроків. Який би високою не була ціна запобігання, ціна дозволу наступної кризи, викликаного Росією, безперечно буде вище», - додав він.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що короткостроковою метою у відносинах України з РФ є вихід на принцип мирного співіснування. За його словами, такий принцип буде тільки в інтересах України
 

Ще на цю тему