У МЗС оцінили ймовірну загрозу вторгнення Росії з Криму

10:15 08.12.2020

Росія не просто так вкладає мільярди рублів в мілітаризацію окупованого Криму, а її військова присутність на півострові загрожує не тільки країнам Азово-Чорноморського басейну, а й Середземномор'я.

Про це перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла в інтерв'ю «ТСН», відповідаючи на питання, чи існує загроза вторгнення Росії з Криму, пише ZN,UA.

Вона наголосила, що Росія в принципі вже перетнула ці червоні лінії, окупувавши 7% нашої території.

«А питати, чи є загроза з боку Росії, в тому числі з точки зору мілітаризованого півострова? Напевно, відповідь на поверхні і очевидний. Дійсно, не просто так Росія вкладає мільярди в розвиток інфраструктури, в оновлення своїх військових компонентів і частин в окупованому Криму в різних її сегментах: море, суша, повітря», - сказала Джапарова.

Заступник міністра додала, що Росія продовжує здійснювати заміщення населення в Криму і скоює злочини проти громадян України.

Генеральна Асамблея ООН на засіданні в понеділок, 7 грудня, прийняла запропоновану Україною резолюцію про проблему мілітаризації Криму і акваторій Азовського і Чорного морів.

На підтримку документа проголосували 63 країни, ще 17 держав виступили проти, 62 утрималися. Деякі країни, в тому числі Азербайджан, Ліван, ОАЕ і Узбекистан, що не позначили свою позицію. Серед тих, хто проголосував проти, крім Росії, були Білорусь, Вірменія, Китай, Сербія, Киргизстан, Іран, КНДР і Венесуела.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великобританії, Туреччини та інших країн. Перший саміт Кримської платформи пройде в травні наступного року в Києві.

Ще на цю тему