Найбільший у Молдові виробник олії зупинив роботу через нестачу соняшника з України

20:20 27.03.2024

У Молдові найбільший виробник рослинної олії зупинив роботу через нестачу насіння соняшника для переробки.

Компанія Floarea Soarelui призупинила роботу через брак насіння соняшника.

Как пишет издание « USM» про це заявила директорка підприємства Стелла Островецькі, повідомляє «Інфотаг».

За її словами, Floarea Soarelui не може закупити на місцевому ринку достатньо насіння соняшника і не може імпортувати, оскільки запроваджений з жовтня 2023 року механізм ліцензування імпорту практично не працює.

«У січні 2024 року ми спробували отримати право на імпорт насіння з України, але спеціалізована комісія міністерства сільського господарства не видала нам ліцензію», – сказала Островецькі.

Вона зазначила, що підприємство може переробляти понад 1 тис. тонн насіння соняшнику на добу, відповідно, для продовження функціонування необхідні великі обсяги, які підприємство не може купити. З цієї причини у січні було припинено виробництво, тепер знову зупинений завод у Бєльцях та Danube Oil у Джурджулештах.

За розрахунками фахівців, молдавські фермери мають ще близько 100 тис. тонн соняшника, але не хочуть продавати його за ринковою ціною, розраховуючи на зростання цін у літній період.

Раніше USM повідомляв, що Польща хоче спільно з Україною розробити механізм взаємного ліцензування експорту агропродукції.