Іспанія поставила Україні зброю на 190 млн євро, а тепер готує ще 20 Leopard 2A4 – ЗМІ

16:20 20.03.2024

Скільки техніки вже дали нам іспанці, і що ще вони готують до поставки

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Уряд Іспанії оприлюднив перелік офіційно поставленої військової допомоги для України в проміжок з березня 2022 по лютий 2024 року.З цього переліку випливає, що у вказаний період часу Іспанія провела 61 поставку озброєнь загальною вартістю 190 мільйонів євро, і при цьому мова про доволі широку номенклатуру поставок.

Зокрема зазначається про виконані передачі уніформи, тепловізорів та засобів індивідуального засобу, дрони різних типів та гранатомети, стрілецька зброя, артилерійські системи та боєприпаси, ракети до ЗРК Mistral, MIM-23 Hawk та Aspide, протикорабельні ракети "Гарпун" і 8 патрульних катерів, ну і також – 10 танків Leopard 2A4. Про це йдеться в публікації іспанського порталу Infodefensa.


Іспанський Leopard 2A4, фото - Benjamín Carrasco, Infodefensa

Цікаво також, що при цьому іспанський уряд заявляє про намір передати Україні ще 20 танків Leopard 2A4, відповідний дозвіл на поставку вже видано. Але так як це будуть машини з консервації, то знадобиться ще певний час для ремонту цих "Леопардів", перш ніж вони зможуть підсилити українське військо.

Таке рішення уряду Іспанії по додатковим танкам для ЗСУ автори Infodefensa пов’язують із нещодавнім візитом делегації ДПСУ, котра шукала, яку техніку та озброєння ще можна взяти в Іспанії.


Це видання також підкреслює, що у вказаний вище перелік увійшли лише офіційно заявлені поставки від іспанського уряду, інша частина фактично отриманої іспанської зброї для ЗСУ могла бути поставлена ймовірно від приватних підрядників. Інакше складно пояснити парадокс, коли аж 61 поставка озброєнь, у які було включено танки, зенітні та протикорабельні ракети, оцінена усього в 190 мільйонів євро.


Прикордонники з іспанськими штурмовими гвинтівками Cetme L під час урочистостей на честь 32-річчя Незалежності України, фото – прес-служба ДПСУ

Тим більш, можемо пригадати що на червень 2023 рокуІспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4, 55 бронетранспортерів M113 та шість легких гаубиць OTO Melara Mod 56, як і багато іншого важливого спорядження. Тому тут логічним є припущення про певну частку поставок від формально приватних підрядників, і також важливим є сигнал, що Іспанія готується передати Україні ще 20 танків Leopard 2A4.

Раніше Defense Express розповідав про те, що ракети для ППО будуть, а F-16 прибудуть чітко за планом - підсумки "Рамштайн-20", і також – що Україна може розраховувати на 912 млн євро збройової допомоги від Німеччини та Бельгії.


Також ми писали про те, що за десантно-штурмові катери має Фінляндія, і як би вони могли зміцнити ЗСУ, ну і для чого ЗСУ CB90 та інші катери, спочатку від Швеції та Нідерландів, а тепер могла дати й Фінляндія.


105/14 OTO Melara M56, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще на цю тему