Закупівля боєприпасів для ЗСУ: 15 країн ЄС готові приєднатися до ініціативи

19:00 28.02.2024

15 європейських країн підтримують ініціативу Чехії щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи.

Як повідомляе видання «Флот 2017» про це заявив глава чеського уряду Петр Фіала під час зустрічі зі своїм польським колегою Дональдом Туском у Празі.

Як наголосив Фіала — це критично важливе питання для України, яка бореться не тільки за свою незалежність, але й за безпеку всієї Європи.

“Хочу подякувати прем’єр-міністру Туску за висловлення готовності Польщі брати участь у так званій чеській ініціативі щодо постачання боєприпасів в Україну в найкоротші терміни. Вчора у мене була можливість ще раз представити її своїм колегам у Парижі, і я вважаю таку форму співпраці дуже важливою”, — сказав Фіала.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає, що допомогти Україні — це моральний і політичний обов’язок.

“Ми готові брати участь у будь-якій ініціативі, і це одна з них, яка наблизить нас до припинення війни в Україні, а також до припинення російської агресії проти України. Це наш моральний обов’язок, політичний обов’язок. І це також у наших інтересах — підтримати Україну в її захисті від російської агресії”, — констатував він.

Раніше “Флот 2017” писав, що країни Євросоюзу у 2024 році виготовлять від 1,3 до 1,4 млн снарядів, більшість з яких відправлять Україні як військову допомогу.

Також повідомлялося, що НАТО уклав угоду на 1,1 мільярда євро щодо постачання 155-мм артилерійських боєприпасів. Причому, частина боєприпасів буде поставлена в Україну.

Ще на цю тему