Клименко: Тенденції експорту російської нафти – один з найважливіших індикаторів подальшої тривалості війни

17:00 12.01.2024

Тенденції експорту російської сирої нафти та нафтопродуктів – це один з найважливіших індикаторів подальшої тривалості війни.

Про це повідомляє Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook:

Саме в цьому контексті слід розглядати наш висновок – повної реалізації ембарго на імпорт російської сирої нафти до країн ЄС за рік дії ембарго досягти поки не вдалося. Рівень дотримання ембарго склав близько 80%. При цьому кількість російської нафти з Чорного моря на свтовому ринку не зменшилась, а дотримання "цінової стелі" при експорті нафти до азійських та африканських країн поки виглядає неможливим, пише Андрій Клименко.

«Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі результатів власного моніторингу опублікувала аналіз експорту російської сирої нафти з морських портів Чорного моря за період дії ембарго ЄС і G7 – 05/12/2022-31/12/2023.

Важливість цього моніторингу та адекватного реагування на його результати є надзвичайно високою, оскільки експорт енергоресурсів (на 70-80% це нафта і нафтопродукти, а не газ) складає значно більше половини експортних надходжень Росії: в залежності від світових цін, його частка в 2013–2021 роках, тобто в часи, коли ще можна було відносно довіряти російській статистиці, за даними Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», коливалася від 54,3% до 68,8%. 

Всього за термін дії ембарго ЄС з 05 грудня 2022 року станом на 31 грудня 2023 року з морських портів Росії в Чорному морі в різні країни світу було експортовано 47,5 млн тонн російської сирої нафти (діаграма 1, без врахування експорту до Болгарії та рейдових перевалок поблизу Румунії). 

В березні, липні та жовтні 2023 року фіксувалися мінімальні значення частки країн ЄС в імпорті російської нафти на рівні 6-8%, але вони не стали правилом - в листопаді-грудні 2023 ці значення склали 25-30%.

В наступних частинах ми опублікуємо відповіді на не менш актуальні питання:

хто саме перевозив російську «криваву нафту» в перший рік дії ембарго;
з яких портів відвантажувалася ця нафта і куди вона доставлялася».

Повний текст про експорт російської сирої нафти з морських портів Чорного моря за період дії ембарго ЄС і G7 – 05.12.2022 - 31.12.2023.

Ще на цю тему