І знову про так званий «тіньовий флот» Росії, якого насправді немає - Андрій Клименко

18:00 23.04.2024

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує щоденно відстежувати ситуацію з морськими перевезеннями російської сирої нафти.

Про ситуацію з перевезенням російської сирої нафти морем розповів головний редактор BlackSeaNews, експерт Андрій Клименко у Фейсбуці:

В березні 2024 року сиру нафту РФ з портів Чорного моря перевозили 36 танкерів. Перевезли вони 4,3 млн тонн (дедвейт кожного танкера від 100 до 160 тис. тонн). 

По країнах реєстрації судновласників танкери розподілилися так:

  • 9 танкерів - Китай - 25,0%;
  • 7 танкерів - Греція - 19,4%;
  • 5 танкерів - ОАЕ - 13,9% (включно з тими команіями, що можливо належать РФ в ОАЕ);
  • 5 танкерів - Маршалови острови - 13,9% (офшор)
  • 4 танкери - Туреччина - 11%;
  • 2 танкери - Індія - 5,6%;
  • 2 танкери - Індонезія - 5,6%;
  • 1 танкер - В'єтнам - 2,8%;
  • 1 танкер - Ліберія - 2,8% (офшор).

До тих танкерів, де власники зареєстрованы в офшорних юрисдикціях, тобто власність прихована від широкого загалу (але не від контролюючих органів) можна віднести лише 6 танкерів - тобто 16,7%.

У решти танкерів у відкритих та спеціалізованих довідниках є оновлені свіженькі відомості про назву, ідентифікаційний номер та адресу офісу судновласника та оператора, наприклад:

6011050 Registered owner LAVENDER MARINE LTD Care of Thenamaris (Ships Management) Inc , 16, Athinas Avenue & Vorreou Street, Vouliagmeni, 166 71 Athens, Greece. since 07/02/2018.

«Всі ці судна є у всіх реєстрах, ходять з АІС (буває, що вимикають його в російських портах, але не завжди), тобто відслідити їх можна - було б бажання», - пише Андрій Клименко. 

Більшість танкерів має цілком пристойний вік та технічний стан (інакше їх Туреччина не пустить в протоки та Мармурове море - там цим серйозно переймаються, пам'ятають про аварію супертанкера в Мармуровому морі в 1979 році.
 

«Отже проблема полягає не в так званому "тіньовому флоті", а в тому, що половина світу - переважно з Азії, Африки, Латинської Америки - НЕ доєдналися до санкцій проти Росії. 

Плюс в цих країнах, що не доєдналися до санкцій, відсутні повністю будь-які системи незалежного контролю вартості контрактів, за якими куплено той вантаж нафти, яку вони везуть», - пише експерт.

Ще один важливий аспект: так звана "цінова стеля" в 60 дол/бар, якої ніхто не дотримується, поширюється лише на судна судновласників з країн, що доєдналися до санкцій. В даному випадку - до танкерів Греції. Тобто, як сказано вище, лише до 1/5 танкерів. На решту це не діє в принципі.

Дефініцію "тіньовий флот" вкинули в обіг некваліфіковані журналісти-розслідувачі (типу журналісти і типу розслідувачі), що придумали собі піратські історії про незареєстровані танкери з фальшивими прапорами, без АІС.

Так, дійсно, були детективні історії, коли судна переписуються на підставні компанії в інших країнах, змінюють назви/прапори, але вони все одно залишаються в реестрах, регістрах тощо, і їх можна побачити, бо є такі місця, де неможливо ходити з тим же вимкненим передавачем АІС (до якого теж прилипло слово транспондер, що не часто використовуються в морській справі).

Від цієї дефініції вже важко позбавитись, бо «прилипло», як відома субстанція.

«Отже, ми закликаємо, радимо, просимо розуміти її так - "тіньовий флот" - це флот більшості країн світу, які не приєдналися до антиросійських санкцій і спокійно, нічого не порушуючи, возять російську нафту і таким чином подовжують для Росії можливость вбивати нас з вами», - додає Андрій Клименко.

«Так, тут в списку залишилась (лише) одна країна ЄС, в якій судновласники-мільярдери ще не зрозуміли цього, бо мільярди заважають. Але це ми спільними зусиллями з українськими та ЄС-івськими дипломатами та журналістами тиснемо і дотиснемо (це не пусті слова).

А ось що робити з другою половиною світу - це питання ширше, ніж експорт нафти.

Працюємо, не спиняємось»
 

Ще на цю тему