Румунські "Балалайки" проти "Калібрів", балістичні ракети "Грім-2" та інші: п’ять найпопулярніших матеріалів у 2023 році

08:20 01.01.2024

Про те, як рашисти "збивали" ОТРК "Грім-2" та інші найпопулярніші новини року

Defense Express традиційно підбиває підсумки 2023 року і в цьому матеріалі розповімо про п’ять новин, які найбільше переглянули наші читачі

П’яте місце — Patriot вперше збив аеробалістичну ракету Кинжал
151 тисяча переглядів

Збройні Сили України вперше успішно перехопили російську ракету Х-47 "Кинжал" 4 травня у небі над Києвом. І хоча ця ракета фактично є аеробалістичною, хоча окупанти активно піарили її як гіперзвукову, це у будь-якому випадку історична подія, коли Patriot вперше перехопив цю надскладну ціль.

Х-47 "Кинжал" та його носій МиГ-31К

Згодом українські розрахунки цього американського ЗРК знищили в небі над Україною не один десяток цих російських ракет.

Четверте місце — балістична ракета "Грім-2"
158 тисяч переглядів

Після заяв щодо знищення БМП Bradley ще у вересні, а днями й високоточних GLSDB, російське оборонне відомство у березні 2023 року повідомило про перехоплення балістичної ракети "Грім-2", він же відомий, як "Сапсан".

Після бавовни у районі авіабази "ВКС" РФ у Гвардійському, що у поки що окупованому Криму, рашиські воєнкори почали кричати про те, що це був саме "Грім-2". І навіть показали яму у полі зі словами, що російське ППО перехопило невідомий об'єкт.

 

ОТРК "Сапсан" ("Грім-2")

Водночас можливість РФ перехоплювати балістичні ракети своїми зенітними ракетними комплексами залишається під значним питанням. Бо одна справа декларувати, зовсім інша - дійсно перехоплювати, бо коли мова дійде до практики, може повторитися історія з аналоговнєтними комплексами для протидії дронам "Орел-БПЛА", які за 5 млн доларів закупили для захисту Кримського мосту.

Третє місце — нестача кадрів у російському ОПК
158 тисяч переглядів

Підприємства російської "оборонки", яких наразі змушують активно "стрибати вище голови", зіштовхнулися з новою-старою проблемою – дефіцитом кваліфікованих кадрів. Водночас активний відтік кадрів за кордон, а також безпосередньо мобілізація та її наслідки тільки погіршують ситуацію для РФ.

За попередніми підрахунками, у 2023 році російському оборонно-промисловому комплексі не вистачає щонайменше 50 тисяч висококваліфікованих робітників (дані на початок року), таких як верстатники, слюсарі, токарі чи навіть ІТ-фахівці. Підприємствам, які "обслуговують" військово-морський флот, потрібні збирачі суден, зварювальники, паяльщики тощо.

Загалом же на кінець 2022 року дефіцит кадрів у російській промисловості "пробив" рекордне значення у мінус 35% за останні тридцять років. Офіційно рашисти кажуть, що "оборонці" не вистачає 3814 осіб, по факту цей показник може сягати понад 20 тисяч вже зараз.

Друге місце — як Румуни хотіли перехоплювати "Калібри"
176 тисяч переглядів

Відповідно до повідомлення міністерства оборони Румунії, в якому стверджується, що крилаті ракети "Калибр", якими РФ атакувала України, не заходили у повітряний простір країни, зазначено що для забезпечення безпеки були направлені два винищувачі МиГ-21.

 

Пара румунських МиГ-21, за яким ще у СРСР закріпилась назва "Балалайка" (фото: NATO Allied Air Command)

"О 10:38 два літаки МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО, які в цей час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північний район Румунії для можливої відповідної реакції", - йдеться у повідомленні. Розповідаємо, чим саме Бухарест міг перехопити крилаті ракети.

Перше місце — німецькі безпілотники Vector
199 тисяч переглядів

Західні оборонні компанії, чию зброю сьогодні у надважких умовах на полі бою використовують Сили оборони України, мають дійсно унікальні можливості з удосконалення власних зразків озброєння та військової техніки та подальшої реалізації продуктів клієнтам вже з позначкою "протестовану в реальних складних бойових умовах".

Розвідувальний безпілотник Vector, фото — Quantum Systems

Серед таких компаній — німецький виробник Quantum Systems, безпілотники якого сьогодні експлуатують українські військові. Розповідаємо, як німецькі БПЛА раптом "почали падати з неба" на полі бою в Україні і чому це історія з позитивним фіналом.

Теми:

Ще на цю тему