Американський кредитор тисне на суд для отримання контролю над української компанією – ЗМІ

09:30 11.11.2023

Американські кредитори Argentem Creek Partners та Innovatus розгорнули масштабну піар-кампанію для тиску на суд та прокуратуру напередодні чергового судового засідання у спорі з українською GNT Group.

Кредитори звинуватили український холдинг у неправомірних незаконних діях напередодні старту слухань у Верховному Суді касаційної скарги на банкурство компаній GNT Group: "Олімпекс Купе Інтернейшнл" та "Металзюкрайн корп лтд", повідомляє Бізнес.Цензор.

Однак заяви Argentem Creek Partners та Innovatus є нічим іншим, як чорною піар-кампанією та тиском на суд і прокуратуру.

Американські кредитори використовують подібні інструменти, бо усвідомлюють відсутність правових підстав для подальшого банкрутства "Олімпекс Купе Інтернейшнл" та "Металзюкрайн корп лтд", йдеться в статті.

Як зазначається, існує низка юридичних аспектів незаконності банкрутств українських компаній GNT Group:

  • Агент Argentem Creek Partners – компанія Madison – не мала права ініціювати банкрутства у судах, так як не є кредитором компаній;
  • згідно з кредитним договором, спір між сторонами повинен вирішуватись в арбітражному порядку відповідно до Регламенту Лондонського міжнародного комерційного арбітражного суду (LCIA);
  • 7 лютого 2023 року Окружний суд міста Нікосія (Кіпр) прийняв наказ, який забороняє кредитору Argentem Creek Partners та його агенту Madison вчиняти дії, направлені на заволодіння терміналами GNT;
  • ініціювати справу про банкрутство можливо, якщо компанія не погашає заявлені вимоги, а у випадку із "Олімпекс Купе Інтернейшнл" та "Металзюкрайн корп лтд" непогашення вимог відбулося за рахунок того, що такі вимоги не оплатили директори, призначені ініціюючим кредитором, незважаючи на наявність коштів у компаній;
  • заборгованість GNT Group перед Argentem Creek Partners та Innovatus не є неупередженою, тобто такою, яка підтверджена судовими рішеннями і щодо якої існує судовий спір, тобто наявний спір про право.

ЗМІ робить висновок, що Argentem Creek Partners користується воєнним станом, щоб отримати у власність знеціненний бізнес, реальна вартість якого в чотири рази більша, ніж борг у $100 млн, який міг бути погашений GNT Group.

Тим паче останні півтора роки загальноприйнятою є тенденція інвесторів по реструктуризації позик українських компаній, але американськими кредиторами вона повністю проігнорована.
 

Ще на цю тему