Світовий банк оцінив, як розвивається бізнес в Україні за умов війни

16:20 25.06.2023

З лютого минулого року в Україні закрилося лише 3% компаній та 97% продовжили працювати.

Про це йдеться у дослідженні Світового банку, повідомляє ZN.UA з посиланням на регіонального директора Світового банку з питань країн Східної Європи Арупа Банерджі.

"Чи можете ви уявити, що після цієї руйнівної війни тільки 3% компаній закрилися? 97% компаній сказали, що вони продовжують роботу, і з 97%, фактично 80%, тобто чотири з п'яти компаній, сьогодні відкриті або частково відкриті, працюють, ведуть бізнес та не звільняють співробітників", – сказав він.

За його словами, багато фірм знизили потужності, але продовжують працювати.

Крім того, війна по-різному вплинула на обсяг продажу та зайнятості в секторах залежно від галузей та, зокрема, від географічних локацій. У середньому обсяг продажу впав на половину (53%), тоді як зайнятість скоротилася на чверть (26%).

Найбільший вплив наслідків війни відчули великі компанії з більш ніж 100 співробітниками. Про втрату активів повідомило 41% великих компаній і лише 15% невеликих (до 19 співробітників).

На сході та півдні України падіння продажів становило 70% та 63% відповідно, тоді як на заході – 39%. Як припустив Банерджі, середні та дрібні компанії виявилися більш стійкими, оскільки могли краще перебудовуватись та гнучкіше реагувати.

Центр розвитку інновацій нещодавно провів дослідження стану та потреб малого та середнього бізнесу в Україні. Експерти зібрали та проаналізували дані від 15 обласних військових адміністрацій (ОВА) та 125 територіальних громад (ТГ). На жаль, результати свідчать, що бізнес в Україні традиційно наданий сам собі. Про це можна прочитати у матеріалі "Бізнес у регіонах тримається на оптимізмі та... інформаційній підтримці".

Ще на цю тему