Українці у червні відкрили рекордну кількість ФОПів за останні три роки

13:00 10.07.2023

Після важкого для бізнесу періоду початку повномасштабної війни українці все частіше наважуються відкривати свою справу – у червні було зареєстровано понад 31 тис фізосіб-підприємців. 

Це рекордна кількість за останні три роки. Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот", пише Бізнес.Цензор.

Загалом за перше півріччя 2023 року українці відкрили трохи менше 134 тис. нових справ, що становить майже 70% від кількості відкритих фопів за весь 2022 рік.

Найбільш затребувані сфери, у яких відкриваються нові справи, не змінюються. У першій половині 2023-го перше місце посіла роздрібна торгівля – нею офіційно почали займатися понад 38 тисяч українців.

Другим за популярністю залишається КВЕД "Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність", який був найпопулярнішим до початку повномасштабної війни. Цьогоріч у цій сфері власну справу розпочало вже 12 тисяч підприємців.

Замикає трійцю "Надання інших індивідуальних послуг" – у цій сфері розпочали працювати більше 8 тисяч ФОПів.

Серед регіонів лідером за кількістю новостворених справ у першому півріччі став Київ – трохи більше, ніж 19 тисяч. Друге і третє місце посіли Дніпропетровська та Львівська області – майже 12 тисяч та понад 10 тисяч ФОПів відповідно.

Найгірші показники реєстрації – у тих регіонах, які повністю або частково окуповані та на території яких наразі відбуваються бойові дії.

Як повідомлялося, в Україні за рік великої війни зареєстрували 32 тисячі компаній та 209 тисяч ФОПів.
 

Теми:

Ще на цю тему