Податкова служба оприлюднила перші дані про бізнес українців за кордоном / Інфографіка

08:00 07.11.2023

З початку 2022 року до Державної податкової служби подали 6 721 повідомлення про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної контрольованої компанії (КІК) або утворення установи без статусу юридичної особи (фонди, трасти).

Як повідомляє пресслужба ДПС, у тому числі 6430 повідомлень про іноземний бізнес подали фізичні особи, а 291 – юридичні особи – резиденти, пише Бізнес.Цензор.

Переважно, українці повідомляли про бізнес у Польщі – 33%, Великій Британії – 15%, США – 13%, на Кіпрі – 11%, Естонії – 7%, інших країнах – 21 %.

Водночас банки та фінансові установи спрямували податківцям 9881 повідомлення про факти, що свідчать про володіння фізособами-резидентами часткою в іноземній юридичній особі.

Інфографіка: ДПС

У ДПС нагадали, що українці мають повідомлять про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фізичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контрою над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

У випадку порушення цієї вимоги законодавством передбачено штраф у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Як повідомлялося, необхідність звітувати про контрольовані іноземні компанії встановлена законом №466 від 16 січня 2020 року.

Перший звіт про КІК за 2022 рік потрібно подати разом із податковою декларацією за 2023 рік (до 1 березня 2024 року), а для фізосіб – з декларацією про майнове становище фізособи (до 1 травня 2024 року).
 

Ще на цю тему