Український робот-камікадзе Ratel S пішов у серію: що відомо про цю розробку

12:20 25.10.2023

Дальність використання робота камікадзе Ratel S від українських розробників становить 6 км, максимальна швидкість — 24 км/год

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що українська наземна роботизована платформа під назвою Ratel S пройшла успішні польові випробування і запущена у серійне виробництво — розробка створена українськими фахівцями у рамках кластера підтримки Defense Tech-розробок Brave 1.

Робот-камікадзе Ratel S, фото — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Роботизована платформа Ratel S — це наземний робот-камікадзе, призначений для знищення різних цілей на полі бою, передусім ворожої бронетехніки. Судячи з оприлюднених фото, робот має спеціальну нішу, в якій можна розмістити протитанкову міну, крім того, як варіант цей робот також може використовуватися і в парі з мінометними мінами, які просто прив’язуються до платформи.

Читайте також: Десантники РФ отримали рідкісні БМД-3, яких було трохи більше 100 штук
Водночас у повідомленні відзначається, що бійці використовують цю роботизовану платформу і як "мобільну боєголовку" (тобто безпосередньо у варіанті камікадзе), так і з бойовим модулем — втім, не уточнюється і не демонструється, чим саме ще може бути озброєна ця розробка.

Робот-камікадзе Ratel S, фото — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

На опублікованому відео демонструються кадри з випробування цього робота-камікадзе, зокрема транслюється зображення з камери самої роботизованої платформи, а також з безпілотника, який зафіксував вдале ураження цілей. Водночас питання щодо прохідності такої платформи залишається актуальним.

Щодо тактико-технічних характеристик роботизованої платформи Ratel S, то максимальна швидкість робота становить 24 км/год, дальність використання — 6 км, а тривалість роботи без підзарядки — до 2 годин.

До речі, тут також варто згадати й те, що дрон Ratel раніше вже демонструвався на відео, ще у квітні цього року в мережі були поширені кадри з випробувань цього робота-камікадзе, і тоді він був оснащений одразу двома протитанковими мінами ТМ-62.

Говорячи про саме наземні роботизовані платформи, то сьогодні вони використовуються на полі бою не так активно, як ті ж безпілотники, але водночас низка різних зразків вже була помічена на полі бою, і таке озброєння використовують як Сили оборони України, так і російське окупаційне військо.

Наприклад, ще на початку цього року демонструвалися кадри, як ЗСУ використовують наземні дрони-камікадзе, оснащені протипіхотною міною МОН-90 і ще 12 кілограмами тротилу, згодом також були помічені й роботизовані платформи з мінами МОН-200.

Щодо РФ, то ворог теж тестує таке озброєння, демонструючи різні варіанти — від дивних іграшкових танчиків до наземних роботів-камікадзе на колісному шасі з протитанковими мінами ТМ-62.

Ще на цю тему