Дрони вперше увійшли до топ-10 позицій українського імпорту

09:00 19.03.2024

У січні Україна імпортувала дронів на $99 мільйонів, що становить 2% від усього імпорту.

Таким чином, дрони вперше увійшли в десятку найбільших категорій українського імпорту, повідомляє Центр економічної стратегії із посиланням на дані Державної митної служби.

При цьому 98% дронів (за вартістю) імпортовано з Китаю.

У грошовому вимірі імпорт дронів у січні майже зрівнявся з обсягами імпорту смартфонів ($114 млн або 2,2% від загального імпорту).

Для порівняння, за весь 2023 рік імпорт товарів категорії "безпілотні літальні апарати" становив $441 млн або 0,7% всього імпорту, свідчать підрахунки ЦЕС.

Імпорт дронів у січні 2024 року.

Як повідомлялося, раніше у Мінцифри запевняли, що вже законтрактовано вже понад 50% із запланованого на цей рік 1 мільйона дронів українського виробництва.

На початку лютого Кабмін обмежив маржу постачальників безпілотників для Збройних Сил України, а також перевів закупівлі дронів на закритий модуль у системі Prozorro.

Нагадаємо, що цього року надходження від ПДФО з доходів військових (96,3 млрд грн) спрямовано до спецфонду держбюджету для посилення обороноздатності країни:

45% для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) – Адміністрації Держспецзв'язку;
45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;
10% Розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО. 

Ще на цю тему