Що за систему MS Azimuth створено в Україні і для якого важливого завдання вона призначена

16:20 14.11.2023

Такі системи вкрай потрібні для Сил оборони України

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Українська компанія Kvertus — розробник та виробник систем радіоелектронної розвідки та боротьби — сьогодні працює над вітчизняною системою детекції БПЛА під назвою MS Azimuth, яка призначена для виявлення ворожих дронів, які прямують у напрямку позицій наших військових.

"Ідея створити її виникла, оскільки було багато запитів від військових: вони казали, що бачать дрони противника тільки тоді, коли ті з’являються в полі зору. Ми почали розроблення системи детекції, яка б дала змогу заздалегідь виявляти БПЛА противника та швидше їх знищувати "з нуля". Наша система може це робити на відстані близько 15 кілометрів", — розповідає в коментарі АрміяInform представниця компанії Kvertus.

Фото — АрміяInform
Виявлення та пеленгація безпілотників здійснюється по сигналах випромінювання бортових систем (канали управління, телеметрії та передачі даних). Система здійснює моніторинг радіочастотного спектра, вимірювання параметрів радіочастотного випромінювання, пеленгування джерел випромінювання та документування результатів роботи.

Як раніше розповідали в компанії, її фахівці працюють над цим проєктом "з нуля" з лютого 2023 року — станом на сьогодні повідомляється, що нещодавно відбулися випробування, у результаті яких якраз і була підтверджена дальність виявлення безпілотників.

 

Фото — Kvertus

Зараз компанія готує необхідні документи для отримання допуску в Міноборони — як відзначають у Kvertus, "вже є перші підрозділи, які виявили бажання працювати з нею [системою детекції MS Azimuth]". Очікується, що перші серійні зразки будуть готові у кінці грудня цього року — зараз у компанії працюють над новим інтерфейсом програми.

Як відзначають у Kvertus, система MS Azimuth використовує нову сучасну елементну базу, і цей комплекс можна буде легко інтегрувати до інших подібних систем, які використовують військові (нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про систему "Плутон", призначену для визначення та попередження про безпілотні літальні апарати противника на полі бою).

Тактико-технічні характеристики системи MS Azimuth від Kvertus:

діапазон робочих частот 30 – 6000 МГц;

миттєва смуга частот 200 МГц;

швидкість сканування частот 200 – 400 ГГц/c;

роздільна здатність по частоті 30,5 кГц;

максимальна дальність виявлення 15 км;

мінімальний час пеленгування 32 мкс;

похибка пеленгування ≤ 8° (RMS);

коефіцієнт підсилення антени 6 дБ.

Ще на цю тему