У Празі стартує другий парламентський саміт Кримської платформи

09:20 24.10.2023

Другий парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи проходитиме у вівторок 24 жовтня в Празі на запрошення голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та спікера Палати представників Чеської Республіки Маркети Пекарової Адамової.

Мета платформи – підтвердити міжнародну підтримку України та привернути увагу світової спільноти до ситуації на Кримському півострові, який був анексований Росією в порушення міжнародного права у 2014 році, повідомляє Укрінформ.

Саміт відкриють голови обох палат чеського парламенту - Палати представників і Сенату, - а також Голова Верховної Ради України, після чого президент України Зеленський звернеться до асамблеї з відеозверненням.

З делегатами також зустрінуться президент Чехії Петр Павел і прем'єр-міністр Петр Фіала.

«Неможливо намагатися окупувати територію агресією», - заявила напередодні саміту спікерка Палати представників Маркета Пекарова Адамова. Вона зазначила, що під час засідання буде ухвалено резолюцію, яка «однозначно засудить російську агресію щодо України та окупацію Криму».

Участь у саміті, за даними організаторів, беруть високопоставлені представники парламентів понад 40 країн світу, а також міжнародних парламентських асамблей і організацій.

У зв’язку з самітом Кримської платформи також триває збір коштів на допомогу українським дітям, організований Комітетом доброї волі – Фондом Ольги Гавел та під патронатом Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука. Його результати оголошені напередодні саміту Кримської платформи у Празькому Граді.

На полях конференції пройдуть також двосторонні зустрічі голів делегацій.

Міжнародна Кримська платформа була створена влітку 2021 року з ініціативи президента України Володимира Зеленського і має на меті об’єднати та координувати всі існуючі національні та міжнародні зусилля з деокупації Кримського півострова.

Платформа слугує координаційним та консультативним форумом для представників уряду, членів парламентів та провідних експертів і зосереджується на п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, санкції, права людини, безпека та свобода судноплавства та економічні та екологічні наслідки тимчасової окупації Росією Кримського півострова.

Платформа також спрямована на підвищення обізнаності міжнародної спільноти про спробу анексії Криму Росією у 2014 році та її наслідки, включаючи порушення прав людини та утиски в Криму.

Парламентський вимір має на меті підвищити обізнаність світових лідерів і широкої громадськості про незаконну російську окупацію Криму, її негативний вплив на права людини місцевого населення, безпеку в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і, нарешті, не в останню чергу, на заснованому на правилах світовому порядку.

Перший парламентський саміт пройшов минулого року в хорватському Загребі.
 

Ще на цю тему