Італійська судноплавна компанія стала співвласником грецького порту Ігумениця

09:40 24.10.2023

Греція завершила продаж 67% статутного капіталу компанії IPA S.A. — адміністрації грецького порту Ігумениця італійській Grimaldi Group. 

Про це пише Greek Reporter, повідомляє видання Порти України.

Вартість угоди з продажу пакету акцій склала $89 млн.

За словами прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, ця інвестиція повинна стати рушійною силою для збільшення кількості робочих місць та кращого життя у всій Західній Греції.

Уряд Греції прагне залучити приватні інвестиції в регіональні порти країни в рамках плану приватизації, щоб перетворити Грецію на ключовий логістичний центр для товарів з Азії до Європи і, отже, стимулювати економічне зростання.

Порт Ігумениця — третій за величиною у Греції. Він є найближчим портом до Італії та балканських країн, виступаючи сполучною ланкою для пасажирських та вантажних перевезень до/із Західної Європи.

Крім того, Grimaldi Group зацікавлена в порту Іракліон на Криті. Очікується, що відповідний договір купівлі-продажу буде підписано найближчим часом.

Група судноплавних компаній Grimaldi Group з головним офісом у Неаполі (Італія) належить сімейству Гримальді, і на сьогодні є одним із найбільших міжнародних судновласників та операторів Ro-Ro суден. Лінійна судноплавна компанія спеціалізується на морському транспортуванні негабаритних вантажів, колісної техніки та контейнерів. У серпні 2016 року група Grimaldi придбала у власність поромного оператора Finnlines.

У 2022 році влада Греції оголосила про намір продати інвесторам порти Александруполіс та Ігумениця. Однак у листопаді тендер на приватизацію порту Олександруполіс було скасовано «через його підвищену геостратегічну важливість». Крім того, у жовтні 2022 року Фонд розвитку активів Греції (HRADF) запустив процес продажу не менше 67% акцій у компанії, яка управляє портом Волос.

У 2020 році HRADF оголосив міжнародні тендери для відбору інвесторів та операторів для портів Олександруполіс, Ігумениця, Іракліон і Волос, проте вони не відбулися через кризу, спричинену пандемією COVID-19.

Першими портами Греції, які були приватизовані іноземними інвесторами, виявилися Пірей та Салоніки. Наразі Пірей контролюється китайською групою COSCO, яка придбала 51% акцій найбільшого в країні у 2016 році, а 67% акцій порту Салоніки були куплені у 2018 році інвестиційним консорціумом, до якого входили Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS та компанія Belterra Investments LTD, що належить ростовському бізнесменові Івану Саввіді.
 

Теми:

Ще на цю тему