Італійська судноплавна компанія стане співвласником грецького порту Ігумениця

19:40 23.03.2023

Італійська Grimaldi Group придбала 67% статутного капіталу компанії IPA S.A. — адміністрації грецького порту Ігумениця.

Про це повідомила прес-служба Grimaldi.

Угода підписана між Фондом розвитку активів Греції (HRADF) та спільним підприємством, заснованим Grimaldi Euromed S.p.A., Minoan Lines S.A. та Investment Construction Commercial аnd Industrial S.A. (EKEV S.A.). Загальна вартість операції з купівлі контрольного пакета акцій становить $90,73 млн.

HRADF відповідає за здійснення програми приватизації портів та інших державних активів у Греції та є членом Національного фонду Греції (Growthfund). Угода про купівлю акцій стала черговим етапом у програмі приватизації активів, які перебувають під управлінням HRADF.

Сторони висловлюють впевненість, що це позитивно позначиться на розвитку порту Ігумениця та всього регіону Греції.

Група судноплавних компаній Grimaldi Group з головним офісом у Неаполі (Італія) належить сімейству Гримальді, і на сьогодні є одним із найбільших міжнародних судновласників та операторів Ro-Ro суден. Лінійна судноплавна компанія спеціалізується на морському транспортуванні негабаритних вантажів, колісної техніки та контейнерів. У серпні 2016 року група Grimaldi придбала у власність поромного оператора Finnlines.

У 2022 році влада Греції оголосила про намір продати інвесторам порти Александруполіс та Ігумениця. Однак у листопаді тендер на приватизацію порту Олександруполіс було скасовано «через його підвищену геостратегічну важливість». Крім того, у жовтні 2022 року HRADF запустила процес продажу не менше 67% акцій у компанії, яка управляє портом Волос.

У 2020 році HRADF оголосила міжнародні тендери для відбору інвесторів та операторів для портів Олександруполіс, Ігумениця, Іракліон і Волос, проте вони не відбулися через кризу, спричинену пандемією COVID-19.

Першими портами Греції, які були приватизовані іноземними інвесторами, виявилися Пірей та Салоніки. Наразі Пірей контролюється китайською групою COSCO, яка придбала 51% акцій найбільшого в країні у 2016 році, а 67% акцій порту Салоніки були куплені у 2018 році інвестиційним консорціумом, до якого входили Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS та компанія Belterra Investments LTD, що належить ростовському бізнесменові Івану Саввіді.

Теми:

Ще на цю тему