Висланий із Молдови керівник Sputnik Moldova виявився офіцером ГРУ 

08:40 18.09.2023

Висланий із Молдови через підозри втручання у внутрішні справи країни керівник російського агентства Sputnik Moldova Вєталій Денісов є кадровим офіцером російської розвідки, який «займається інформаційними вкиданнями та дезінформацією зарубіжної аудиторії». 

Про це повідомляє видання The Insider із посиланням на свої джерела у російських держструктурах, пише ZN.UA.

"Денісов, ймовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби (в/ч 54777), який на користь ГРУ займається інформаційними вкиданнями та дезінформацією закордонної аудиторії", - пише видання.

Народився він 1967 року в Закарпатській області та навчався у Львівському вищому військово-політичному училищі теперішньої Академії сухопутних військ, де готували організаторів культурно-просвітницької роботи та військових журналістів.

1992 року курсант Денісов відмовився складати присягу Україні та переїхав до Москви, де його поселили в офіцерському гуртожитку. Як видно з податкової бази даних Росії, він вважався співробітником головного друкованого органу Міноборони газети «Червона зірка».

У 2005 році Денісов отримав від Міноборони РФ відомчу квартиру на вулиці Адмірала Лазарєва та чергове офіцерське посвідчення АА 0014839. У 2013 році Денисов працював у Головному слідчому управлінні Московської області.

Джерело видання у російському Міноборони повідомило, що зі Слідчого комітету Денисов перейшов до 72-го центру спеціальної служби (в/ч 54777). Цей центр збирає та аналізує інформацію із закордонних резидентур ГРУ, а також займається інформаційними фейками. У липні 2020 року західні ЗМІ писали, що офіцери Центру поширювали для англомовної аудиторії фейки про коронавірус.

У 2016 році офіцеру Денісову надали звання полковника ВДВ, а в 2019 році призначили головним редактором Sputnik в Південній Осетії.

Згодом Денісов переїхав до Баку і очолив Sputnik. Там він став фігурантом скандалу, коли місцеві співробітники видання звільнилися на знак протесту проти його керівництва. Причому в азербайджанських ЗМІ Денісова називали не інакше як офіцером російської військової розвідки.

У 2022 році полковника Денісова направили до Кишинева збирати інформацію та просувати прокремлівські наративи, але після вторгнення російських військ в Україну інтернет-сайти та мовлення місцевого Sputnik заблокували.

Вєталія Денісова вислали з Молдови 13 вересня, видавши йому заборону на в'їзд до країни на 10 років. Як зазначили в уряді Молдови, Sputnik Moldova безперервно займається «поширенням фейків, дезінформацією та пропагандою», тому видворення псевдожурналіста відповідає державним інтересам країни.
 

Ще на цю тему