Україна запропонувала Туреччині відновити "зерновий коридор" без участі РФ, чекаємо на відповідь, - посол Боднар

16:20 07.09.2023

Україна передала Туреччини пропозицію щодо роботи "зернового коридору" без участі РФ.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ.

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору" ) без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном. - Ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини і проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", - розповів дипломат.

Боднар нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" досить частими були випадки, коли країна-агресор обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Окрім того, існувало обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

Посол додав, що оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Водночас він зазначив, що наразі триває комунікація між Туреччиною і ООН за результатами переговорів і з Україною, і з Росією, щоб виробити узгоджені позиції.

"Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії - це абсолютно хибний шлях", - підсумував Боднар. 

Ще на цю тему