Україна і Туреччина готові ратифікувати угоду про вільну торгівлю найближчим часом – Мінекономіки

17:00 13.12.2023

Уряди України та Туреччини готові найближчим часом ратифікувати угоду про вільну торгівлю. Угода набере чинності на початку 2024 року та відкриє нові можливості для безмитної або частково безмитної торгівлі між двома країнами.

Про це йшлося в ході зустрічі першого віцепрем’єр-міністра України – міністра економіки України Юлії Свириденко та новопризначеного Посла Турецької Республіки Мустафи Левента Більгена, повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу Мінекономіки.

Так, після завершення процедури ратифікації, угода набере чинності на початку 2024 року та відкриє нові можливості для безмитної або частково безмитної торгівлі між двома країнами.

"Угода про вільну торгівлю також спростить питання логістики, сприятиме розвитку українського бізнесу в умовах воєнного часу, а також відкриє нові перспективи в Україні для наших партнерів з Туреччини.

Крім того, ми створимо Робочу групу по зерну для обговорення глобальної та двосторонньої торгівлі на ринку зерна. Україна високо цінує участь Туреччини у захисті ініціативи щодо експорту зерна, що є важливим фактором забезпечення глобальної продовольчої безпеки", - зазначила Свириденко.

Також сторони готові до конструктивного діалогу з питань розширення економічного співробітництва, зокрема, започаткування спільних проєктів у пріоритетних галузях економіки. Стратегічно важливими секторами для відбудови України та залучення приватних інвестицій є: оборона, виробництво та перероблення сільськогосподарської продукції, відновлювана енергетика, виробництво та зберігання газу, зелена металургія, екологічний транспорт, охорона здоров'я та фармацевтика.

"Українські підприємці готові налагоджувати спільний бізнес з міжнародними партнерами. Тому Уряд використовує будь-яку можливість для залучення додаткових ресурсів, у тому числі для повоєнної відбудови України. Окремим важливим напрямом є гуманітарне розмінування. Нам потрібні важкі машини для розмінування, навчання саперів, все, що допоможе очистити нашу землю у найшвидші строки. Ми відкриті для співпраці і закликаємо міжнародний бізнес заходити в Україну", - додала Свириденко.
 

Ще на цю тему