Посол України - про вплив конфлікту в Газі на відносини з Туреччиною: Ми пройшли пік негативу

08:00 19.01.2024

Підтримка суспільствами України і Туреччини різних сторін у палестинсько-ізраїльському конфлікті впливає на двосторонні відносини, але зараз турецьке суспільство зосереджене на дискусії щодо врегулювання в Газі.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар під час онлайн-брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Дипломат зазначив, що внутрішньополітичне життя і зовнішня політика Туреччини значною мірою сконцентровані на ситуації в Газі. Він також констатував, що Туреччина стоїть на боці Палестини і чітко засуджує Ізраїль, що, своєю чергою, визначає пріоритети зовнішньої політики.


"Насправді будь-яка емоція впливає на відносини (між країнами), тому коли було загострення (в Газі - ред.) і ми бачили досить активні бойові дії, звичайно, це впливало на контент, увага більше спрямовувалася туди, а про Україну забували. По-друге, певна тінь цієї війни падала і на відносини між Україною і США, і будь-які інформаційні приводи не завжди адекватно сприймалися. Але, на щастя, ми пройшли цей пік негативу. Зараз дискусія триває більше про процеси врегулювання (в Газі - ред.)", - сказав Боднар.

Він додав, що у Туреччині домінує думка про необхідність пошуку рішень, а не продовження конфліктів. У цьому контексті посол нагадав про турецькі ініціативи щодо посередництва у мирних переговорах між Україною та Росією.

"Наш варіант пропозицій - це Формула миру Президента Зеленського. Нещодавня участь турецької сторони у зустрічі (зовнішньополітичних радників і радників з національної безпеки - ред.) в Давосі також є підтвердженням, що саме у цьому треку ми працюємо з турецькою стороною та іншими міжнародними партнерами", - зазначив посол.

Читайте також: Посол Боднар прокоментував постачання Туреччиною до РФ товарів подвійного призначення
Як повідомлялося, у Стамбулі 31 грудня пройшов молебень і велелюдна акція на підтримку палестинців. Акцію організувала Фундація турецької молоді TÜGVA, до якої входить син президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Співорганізаторами називають понад 300 громадських об’єднань.

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, переважна більшість українців – 69% – симпатизують Ізраїлю в ізраїльсько-палестинському конфлікті, лише 1% респондентів симпатизують Палестині.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив 4 листопада, що розриває контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу через дії Ізраїлю в Газі. При цьому Туреччина не розриває дипломатичних відносин з Ізраїлем.

Ще на цю тему