Мільйон через кордон: як росіянам вдається тікати через Фінляндію до Європи

16:20 28.08.2023

Кількість перетинів кордону Росії та Фінляндії у 2023 році скоро сягне мільйона 

Як повідомляе«Главком» незважаючи на оголошені Фінляндією обмеження та підтримку України, у 2023 році східний кордон держави уже перетнули майже мільйон людей. Половина з них – громадяни країни-агресора. І перешкоджати цьому складно, повідомляє видання Yle.


Східний кордон Фінляндії закрито. Такою є поширена думка – проте статистика цього не підтверджує. До кінця липня східний кордон країни перетнули 973,3 тис. осіб – тобто майже мільйон. Близько половини з них прибули з Росії, половина повернулися на свою батьківщину.

Зазначимо, що 2023 року робота східного кордону Фінляндії рідко привертала увагу громадськості. А ось Норвегія зіткнулася з критикою: країна, як і раніше, дозволяє росіянам в'їжджати за туристичними візами, незважаючи на війну в Україні.

Однак до кінця липня кількість перетинів східного кордону Норвегії склала трохи менше ніж 40 тис., що мізерно мало порівняно з мільйоном Фінляндії, що перетнули кордон.

Активність на східному кордоні Фінляндії добре ілюструє різницю в кількості шенгенських віз, виданих країнами. Норвегія видала 3,9 тис. віз, а Фінляндія – аж 120 тис. Хоча слід зазначити, що більшість цих віз було видано ще до початку пандемії коронавірусу у 2019 році.

«Велика кількість виданих віз пов'язана з тим, що шенгенську візу можна оформити як багаторазову, і в такому разі вона буде дійсна максимум п'ять років. Деякі візи, видані до початку пандемії у 2019 році, як і раніше, є дійсними. Таких віз постійно стає все менше, але їхня велика кількість пов'язана саме з тим періодом», – говорить голова відділу імміграції міністерства закордонних справ Фінляндії Катья Луопаярві.

В'їзд громадян Росії також обмежили такі країни шенгенської зони, як Естонія, Латвія, Литва, Польща та Чехія. До позиції Норвегії у МЗС Фінляндії ставляться негативно. «Останнім часом у ЗМІ повідомляють, що росіяни потрапляють до Фінляндії через Норвегію. Цьому складно перешкоджати, оскільки росіяни прибувають до Норвегії на законних підставах, і подальші поїздки вже розглядаються як пересування в межах Шенгенської зони. Ми вважаємо ситуацію непростою і ведемо конструктивний діалог з Норвегією», – каже Катя Луопаярві.


«У нас введені обмеження на національному рівні, за їх допомогою в'їзд росіян намагаються звести до мінімуму. Зрозуміло, що можливість росіян пересуватися всередині Шенгенської зони у багатьох викликає роздратування», – вважає Луопаярві.

Чи сподівається Фінляндія, що Норвегія перейде до тієї ж практики, що Фінляндія, країни Прибалтики, Польща та Чехія, тобто обмежить в'їзд громадян Росії до країни? «Дискусій з цього приводу не було. Швидше йдеться про те, що ми обмінюємося інформацією про ситуацію, що склалася, і ведемо діалог в атмосфері взаєморозуміння», – каже Луопаярві.

Держсекретар МЗС Норвегії Ейвінд Вад Петерссон заявляє, отримати росіянам візу у Норвегії так само складно, як і у Фінляндії.

«У нас у Норвегії лише один пункт пропуску з Росією. Перепон для отримання віз росіянам так само багато, як і у Фінляндії та більшості європейських країн. Поки що ми не внесли жодних серйозних змін, але у нас хороший діалог з Фінляндією, і це питання постійно обговорюється», – зазначає Петерссон.

За даними прикордонної служби Фінляндії, у період із січня по липень 2023 року понад 1300 росіян отримали відмову у в'їзді до країни. До яких груп належать росіяни, які в'їхали в країну, в прикордонній службі також не уточнюють. «Підстави, за яких дозволяється в'їзд у кожному випадку, окремо не фіксуються», – відповідає керівник Центру аналізу ситуації та ризиків Прикордонної служби Фінляндії полковник Мікко Лехмус.

Ще на цю тему