Санкції змушують росіяни «зрізати кути» у виробництві ракет – Bloomberg 

18:00 17.08.2023

Знайдена нещодавно українськими силами російська ракета, що не вибухнула, свідчить про те, що в армії окупантів закінчуються запаси деяких новітніх видів озброєнь і вони змушені виробляти їх швидше, щоб підтримувати інтенсивність війни.

Проаналізована організацією StateWatch та агентством Bloomberg News знахідка є ще одним свідченням того, що росіяни перебувають під тиском і змушені запускати ракети невдовзі після сходження з виробничих ліній, повідомляє ZN.UA з посиланням Bloomberg.

Ракета, знайдена на півночі Сумської області України в червні, була випущена з реактивної системи залпового вогню «Торнадо-С». Маркування на корпусі вказує на те, що снаряд був виготовлений лише у травні. За даними StateWatch, партії зазвичай проходять кількамісячні випробування, перш ніж їх використовують і вони з'являються на лінії фронту.

На корпусі також була вказана незвично близька дата закінчення терміну придатності – 12 вересня цього року, що, на думку StateWatch, є ще одним можливим свідченням того, що російські виробники «зрізають кути», щоб швидше доставити ракети на лінію фронту.

Оскільки ракета не вибухнула, дослідники змогли побачити її материнську плату та інші компоненти, які не відповідали очікуваній специфікації. Деякі деталі були спаяні вручну, а компоненти були виготовлені як російськими, так і американськими компаніями, включаючи Altera Corp. і Analog Devices Inc., що належать Intel Corp. Обидві компанії заявили, що не продають свою продукцію Росії і дотримуються всіх санкцій. Analog раніше повідомила Nikkei, що докладає додаткових зусиль для боротьби з несанкціонованим перепродажем, зазначивши, що повністю зупинити такі поставки надзвичайно складно.

Хоча невідомо, коли Росія імпортувала деталі, знайдені у цій ракеті, країна змогла обійти деякі американські та європейські санкції, імпортуючи заборонені технології через посередників у третіх країнах, таких як Об'єднані Арабські Емірати та країни Центральної Азії, або знімаючи мікросхеми з побутової техніки, наприклад, з пральних машин.

«Використання нетрадиційних запчастин, безумовно, свідчить про те, що росіяни змушені адаптуватися до перебоїв у своїх ланцюгах постачання, спричинених санкціями і торговельними обмеженнями», – вважає Сідарт Каушал, науковий співробітник з морських сил і військових наук Королівського інституту об'єднаних збройних сил.

Тим не менш, здатність Росії виробляти керовані ракети дозволяє їй продовжувати майже щоденні атаки на великі відстані по всій території України. За словами Каушала, відносно невелика кількість знайдених неспрацювавших ракет означає, що поки що важко робити висновки про те, який вплив ця ситуація має на війну в цілому.

Представник західної розвідки, який говорив на умовах анонімності, також застеріг від надмірного захоплення ознаками поспішного виготовлення ракети «Торнадо-С», оскільки підхід Росії до стандартів і без тиску війни був не надто суворим.

Але чиновник також бачить ширші ознаки нестачі російського озброєння на полі бою, в тому числі візит міністра оборони Сергія Шойгу до Північної Кореї в липні, в той час як генерал, відповідальний за 58-у російську армію на півдні України, був звільнений того ж місяця після того, як він розкритикував нестачу контрбатарейного озброєння. 

«Російські оборонні компанії змушені пристосовуватись до нової реальності, в якій їм часто доводиться знижувати свої технічні стандарти і застосовувати тактику обходу санкцій. Це, можливо, не забезпечує найкращу якість російської зброї, але все одно слугує меті, щоб російські військові завдавали максимального хаосу на полі бою», – зазначає експерт з економічних санкцій Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марія Шагіна.

Тим часом, союзники України посилили свою увагу до боротьби з обходом санкцій. 8 серпня Велика Британія оголосила про те, що вона назвала найбільшим на сьогоднішній день пакетом санкцій, спрямованих на російську військову промисловість, включаючи компанії в Дубаї, Словаччині, Швейцарії та Туреччині.

«Російський військово-промисловий комплекс покладається на західні технології, і ми бачимо це навіть у нещодавно вироблених російських боєприпасах. Тому важливо, щоб країни, які запровадили санкції, приділяли особливу увагу дотриманню законів і суворій відповідальності», – сказав глава StateWatch Гліб Каневський.
 

Ще на цю тему