Рашисти могли отримати 203-мм снаряди ймовірно від Ірану, це показово

19:00 20.04.2024

Бо цей приклад може свідчити про вузькі місця в російській індустрії по виробництву снарядів

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Врозпорядженні російських окупантів з’явились імпортовані снаряди калібру 203 міліметри, які були ймовірно отримані з Ірану, та призначались для стрільби із самохідних артустановок M110 американського виробництва.

Відповідні зображення у відкритий доступ виклав ресурс "Український інформатор". При цьому також можна зустріти вказівки і про те, що у 2023 році рашистські артилеристи отримали таблиці стрільби на "Изделие 203", що може виступати непрямим підтвердженням того, що РФ таки почала отримувати 203-мм снаряди за імпортними поставками.


Ймовірно отриманий від Ірану снаряд калібру 203-мм в розпорядженні рашистів, фото - "Український інформатор"

Серед усіх сателітів Кремля на даний момент артилерію калібру 203-мм має лише Іран, по якому The Military Balance 2023 вказує наявність 30 САУ M110 та 20 буксируваних гармат M115. В тої ж Північної Кореї найбільший калібр по ствольній артилерії – це 170 мм, САУ "Коксан", а той же Китай ще тільки працює над власними артсистемами калібру 203-мм.

Якщо уважніше приглядатись до фото, то одразу кидається у вічі несиметричність шаблону, за яким на снаряди наносилось маркування латиницею. З чого можна зробити припущення, що в даному випадку мова скоріше про снаряди американського стандарту до артсистем M110 та M115, виробництво яких Іран міг налагодити за схемою "реінжинірингу".


Іранська САУ M110, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах є вказівки про те, що свої M110 та M115 Іран придбав у США ще в 1970-хх роках. З чого можна зробити висновок, що якщо іранці й мали запас отриманих від США снарядів, то скоріш за все він був відстріляний ще в ірано-іракську війну 1980-1988 років. Тому далі Тегеран мав самостійно поповнювати цей боєкомплект.

Якщо далі говорити саме про РФ, то на перший погляд тут картина може виглядати так – мовляв, агресор отримав ще одне джерело снарядів за поставками від партнера по "осі зла", і на цей раз мова про особливо потужний калібр 203 міліметри.


M115, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але у цієї ситуації є й інша сторона – факт імпорту 203-мм снарядів ймовірно від Ірану означає, що рашисти не змогли налагодити власне виробництво боєприпасів цього калібру в необхідних обсягах. Хоча дані про початок власного виробництва 203-мм снарядів на потужностях російського ВПК стали відомі ще восени 2022 року.


Крім того, це також означає, що росіянам виявився недоступним варіант викупити радянські 203-мм снаряди до САУ "Пион" серед країн-користувачів на пострадянському простору, або ж у інших експлуатантів цієї артсистеми.


Гільзи та укупорки до 203-мм снарядів, які по собі на Сході залишили окупанти з 30-ої артбригади, фото - АрміяInform

Ще на цю тему