Румунія платитиме фермерам за незрубані дерева

19:20 10.08.2023

Європейська комісія схвалила програму державної допомоги на суму 200 мільйонів євро, яка дозволить Румунії платити лісівникам за те, що вони залишають дерева незрубаними.

Про це Єврокомісія повідомила у четвер, пише "Європейська правда".

Згідно з програмою, яка діятиме до 2027 року, лісівники отримуватимуть компенсацію, коли їм не дозволять вирубувати дерева з екологічних причин.

ЄС хоче обмежити доступ на свій ринок товарів, пов’язаних з вирубкою лісів
"Схема має на меті зупинити і повернути назад втрату біорізноманіття, поліпшити екосистемні послуги і зберегти місця проживання і ландшафти", – йдеться в пресрелізі Єврокомісії.

У Брюсселі зазначили, що ця програма є необхідною і доцільною для підтримки розвитку лісового сектора.

Ця заява з'явилася в той час, коли Румунія перебуває під тиском ЄС щодо боротьби з незаконною вирубкою лісів, з якою вона бореться вже багато років.

У 2020 році Єврокомісія розпочала процедуру порушення проти країни за нездатність захистити ліси в рамках мережі охоронних ділянок Natura 2000 та зупинити незаконну вирубку дерев.

Уряди Румунії, що змінювали один одного, запровадили заходи для боротьби з незаконними рубками, але екологічні групи стверджують, що ці заходи недостатньо ефективні, і кажуть, що незаконні рубки все ще відбуваються в старих заповідних лісах, які відіграють роль цінних поглиначів вуглецю.

У травні група депутатів Європарламенту відвідала Румунію з місією зі з'ясування фактів, щоб оцінити прогрес країни у боротьбі з незаконними рубками. Їхній остаточний звіт очікують в найближчі місяці.

Теми:

Ще на цю тему