У Білорусі вже 3,5 тисячі "вагнерівців": навряд мова йде про тренування, скоріше про рейди через кордон

11:00 25.07.2023

В той час, коли кількість найманців "ЧВК "Вагнер" лише більшає, їх поточна кількість вже складає понад 30% від сухопутних сил Білорусії

За даними спільноти "Беларускі Гаюн" кількість найманців так званої "ЧВК "Вагнер" у Білорусі вже становить 3,5 тисячі осіб.

З 11 липня до країни прибуло вже 10 організованих колон "вагнерівців", які загалом налічували до 700 одиниць автомобільної техніки, здебільшого пікапи УАЗ "Патриот", а також вантажні автомобілі. Всі ці сили прибули у табір близько населеного пункту Цель під Осиповичами поблизу Бобруйська.


Й така кількість особового складу точно не відповідає офіційно оголошеній меті перебазування "вагнерівців" до Білорусі - тренування військових. Бо загалом збройні сили Білорусі - це близько 48 тисяч осіб, з яких сухопутні війська - 11,7 тисячі. Тобто кількість найманців, які прибули до країни, вже становить понад 30% від білоруської армії. А поки така пропорція лише збільшується, у міноборони Білорусі пишуть про "інструкторів ЧВК":


За різними теоріями Білорусь має стати для них майданчиком для перекидання у країни Африки. Але не менш можливою є сценарій за яким ці сили почнуть регулярні рейди на територію України через кордон з Білоруссю.


До цього сценарію ЗСУ вже активно готуються, й, як повідомив командувач Об’єднаних Сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв тільки на одному напрямі у Чернігівській області було створено 40 км протитанкових ровів та 30 тисяч усіляких мінних пасток.

Але на фоні цього пролунала заява від Лукашенка, мовляв, "вагнерівці" хочуть "сходити на екскурсію" до Варшави та Жешува у Польщу. Й такий сценарій також не є неможливим. Справа в тому, що Кремль роками використовує одну й ту саму тактику малих кроків, коли вимірюється реакція противника.

Умовно можливо уявити ситуацію, коли на кордоні з Польщею "заблукали" умовні "грибники", потім "заблукали" вже "мисливці" зі зброєю, згодом до цього невідомі борці "за свободу Польщі від НАТО" обстріляли польських прикордонників. Потім "мешканці" якогось прикордонного польського селища заявили про своє бажання приєднатися до Білорусі.


Й так далі й так далі, й на кожному кроці вже Варшава буде вирішувати свої проблеми й, скоріш за все, замість застосування 5-ої статті НАТО чути "глибоке занепокоєння". Й така ситуація цілком стосується й Литви та Латвії, які мають значно менші можливості ніж Польща.

Такий сценарій виглядає певною мірою фантастично, але насправді дозволить Кремлю потроху перемкнути увагу найближчих союзників України та НАТО на вже свої наявні проблеми. Й такий сценарій дійсно можливий, у випадку, якщо Москва розраховує на "глибоку занепокоєність" Заходу, як єдину можливу реакцію навіть на такі проблеми.

Бо альтернативою дійсно є знищення таборів "ЧВК "Вагнер" у Білорусі, а такий удар Кремль вже оголосив нападом на РФ з усіма наслідками. Бо коли в Альянсі говорили, що головна мета - не допустити війни з РФ, у Кремлі це розцінили, як прояв слабкості та страху.

Теми:

Ще на цю тему