Кількість піратських нападів знов почала збільшуватися у першому півріччі 2023 року

16:00 17.07.2023

Кількість зафіксованих піратських нападів на судна у першому півріччі 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 12%, або на 7 випадків — до 65 випадків.

Про це свідчать дані International Maritime Bureau (IMB).

Нападу зазнали 24 балкери, 16 танкерів, 12 контейнеровозів та 13 суден інших типів. Під час нападу 35 суден стояли на якорі, 25 перебували в русі і 5 стояли біля причалів.

90% нападів були успішними для піратів. Два судна були захоплені, на борт 57 суден піратам вдалося проникнути, в чотирьох випадках атаки були відбиті. В результаті атак були взяті в заручники 36 моряків, 14 — викрадені, трьом погрожували, двоє поранені і один побитий.

За даними IMB, у Гвінейській затоці в першому півріччі 2023 року спостерігалося тривожне зростання кількості морських інцидентів: 5 інцидентів у першому кварталі та 9 у другому. З них 12 були класифіковані як озброєні пограбування, а два — як піратські напади на чудна, що стояли на якорі.

Було викрадено 14 моряків, 8 з них — стали жертвами під час стояння суден на якорі. Крім того, в результаті викрадення двох різних суден у заручниках у піратів виявився 31 член екіпажу, засоби зв’язку та навігаційне обладнання на борту цих суден було знищено, а частину вантажу викрадено.

Відновлення зареєстрованих інцидентів, включаючи випадки захоплення заручників та викрадення моряків у водах Гвінейської затоки, викликає занепокоєння. IMB закликає до постійної посиленої присутності регіональних та міжнародних військово-морських сил як стримуючий фактор для боротьби з цими злочинами”, — зазначив директор IMB Майкл Хоулетт.

Відзначається також зростання ризиків у Сінгапурській протоці. Хоча напади на великі судна, що проходять транзитом через Сінгапурську протоку, вважаються дрібними злочинами, що мають випадковий характер, проте такі напади продовжують відбуватися, і нерідко піратам вдається висадитися на борт, при цьому кількість зареєстрованих інцидентів у цих водах збільшилася на 25% порівняно з тим самим періодом минулого року. IMB висловлює занепокоєння і просить прибережні держави виділити необхідні ресурси для боротьби з піратством, адже моряки продовжують наражатися на ризик, у тому числі загрози зброєю, які мали місце як мінімум у восьми інцидентах.

У районі Індонезійського Архіпелагу спостерігається стійке зниження кількості зареєстрованих інцидентів порівняно з попередніми роками. Усього в першому півріччі 2023 року тут було зареєстровано 7 інцидентів, мішенями яких в основному ставали судна, які стояли якорі або біля причалів. Члени екіпажу, як і раніше, наражаються на ризик: повідомлялося про кілька випадків, коли членам екіпажу погрожували, і про кілька випадків, коли злочинці застосували холодну зброю.

У портах Південної та Центральної Америки було зареєстровано 13 випадків піратства, включаючи спроби висадитися на борт, захоплення моряків як заручників, напади та погрози застосування насильства щодо членів екіпажу суден. Напади відбувалися в основному на якірних стоянках Кальяо в Перу і Макапа в Бразилії, а також у Колумбії та Панамі.


У 2022 році IMB зафіксував найнижчий за три десятиліття рівень піратства та озброєних пограбувань проти суден у всьому світі — 115 випадків. Порівняно з 2021 роком, коли було зафіксовано 132 випадки, цей показник зменшився на третину.

Теми:

Ще на цю тему