Іран захопив два грецькі танкери в Перській затоці

09:30 29.05.2022

Сили Корпусу стражів Ісламської революції (КСІР) затримали в Перській затоці два нафтоналивні танкери під прапором Греції. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє The New York Times із посиланням на іранські інформагентства Tasnim і Fars News.

Гелікоптер ВМС Ірану в п’ятницю, 27 травня, приземлився на судно Delta Poseidon, після чого озброєні люди захопили екіпаж корабля, зокрема двох громадян Греції. Аналогічним чином було захоплено ще одне судно, що було неподалік узбережжя Ірану, і на його борту перебували сім громадян Греції. Іранські засоби масової інформації ідентифікували друге судно як Prudent Warrior.

Іранські ЗМІ повідомили, що сумарна місткість двох суден оцінюється в 1,8 млн барелів нафти, і що їхній вантаж тепер перебуває у власності Ірану.

Як зазначається, два судна були захоплені в помсту за арешт у грецькому порту Карістос на запит США танкера Lana (колишній Pegas; прапор — Росія), що перевозив іранську нафту. Іранські експерти в галузі нафти й енергетики заявили, що захоплення Іраном танкерів стало сигналом для Вашингтона про те, що Тегеран посилить свою позицію, якщо адміністрація Байдена повернеться до політики максимального тиску і почне захоплювати танкери й вантажі з сирою нафтою, що належать Ірану.

Інформагентство Tasnim попередило, що 17 інших танкерів під грецьким прапором, які зараз перебувають у Перській затоці, будуть захоплені Іраном, якщо його нафта і танкер, затримані Грецією минулого місяця, не будуть повернуті.

В Міністерстві закордонних справ Греції заявили, що дії Ірану 27 травня були рівносильними актам піратства і негативно вплинуть на відносини Ірану та Греції, а також на відносини Ірану з Європейським Союзом. Генеральний секретар МЗС Греції Фемістокліс Деміріс рішуче засудив ці дії, що суперечать основним нормам міжнародного права та міжнародного судноплавства, та закликав до негайного звільнення суден та їхніх екіпажів.

Командування 5-го флоту ВМС США, що базується на Близькому Сході, поінформовано про подію і стежить за розвитком ситуації, але жодних коментарів поки не дає.
 

Ще на цю тему