СБУ розкрила подробиці затримання підозрюваного у піратстві українця

14:01 21.07.2021

Особою, яка захопила судно в Індійському океані й вимагала викуп за його звільнення, виявився житель Миколаївської області.

Ці деталі оприлюднило СБУ на сайті, передає Укрінформ.

Зокрема, українець влаштувався у міжнародну компанію, яка займається охороною комерційних суден від піратів. Однак замість того, щоб охороняти човен, чоловік сам захопив його.

В СБУ поінформували, що, погрожуючи зброєю капітану корабля, зловмисник заявив команді, що він вимагає зміни курсу судна та грошову винагороду у $500 тис. Почалися перемовини із менеджерами компанії судновласника, які тривали 4 дні.

Представникам судноплавної компанії вдалося вмовили пірата здати зброю та розблокувати човен за $6 тис.

Але коли зловмисник повернувся на плавучу базу охоронної компанії, він захопив її арсенал і почав нові перемовини. Цього разу вимагав $100 тисяч – інакше погрожував викинути всю зброю за борт.

Компанія відмовилася виплачувати викуп. Зловмисник встиг викинути частину зброї, а потім його зупинили силою. Оскільки події відбувалися у відкритому морі, то його неможливо було притягнути до відповідальності (на нейтральні води не поширюється юрисдикція жодної держави).

Пірата вдалося затримати уже в Україні. В ході спецоперації співробітників СБУ зловмисника викрили у Миколаєві. З часу приїзду на Батьківщину він декілька разів міняв паспорти і місця проживання, зазначили у спецслужбі.

Як повідомлялося, затриманому за піратство українцю оголосили підозру за ч. 1 ст. 446 Кримінального кодексу України, а саме: застосуванні насильства, пограбуванні або інших ворожих дій щодо екіпажу морського судна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

 

СБУ затримала «першого офіційного пірата» в історії України / Фото: СБУ

 

Ще на цю тему