Україна працює над включенням до санкцій ЄС російського "росатому" - посол

19:20 15.03.2023

Україна працює над включенням до санкційного списку Європейського Союзу російської держкорпорації з атомної енергії "росатом".

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів посол України в ЄС Всеволод Ченцов, інформує УНН

Цитата

"Робота зараз триває, ми намагаємося максимально тиснути і пояснювати, чому важливо і з моральних міркувань, і з економічних обмежувати присутність Росатому тут, на європейському рівні", - сказав він.

Деталі

За його словами, в України є досвід диверсифікації постачань ядерного палива, а також сервісів, тому українці "цілком комфортно" можуть обслуговувати станції без росіян. Такий досвід є й на території Європейського Союзу, додав він, зокрема у Фінляндії.

"Ми намагаємося дуже чітко аргументувати, що можливо, і це той випадок, коли ми знаємо, що воно можливо, виходячи зі свого власного досвіду", - зауважив Ченцов.

Також він наголосив на моральному елементі впровадження санкцій проти "росатому".

"Ми намагаємося пояснити на пальцях людям, що, якщо росатом є, по суті, частиною російської армії окупаційної і разом з російськими військовими захоплює станцію, бере участь в тому, знову ж таки, нелюдському ставленні до нашого персоналу на станції і ви, європейські партнери, залучаєте тих самих, по суті, людей, і ніхто ж не може виключити того, що "фахівець", який сьогодні захоплює Запорізьку станцію, завтра приїде обслуговувати станцію в Словаччині чи в Болгарії", - розповів посол.

Ченцов наголосив, якщо такі люди та компанії не включені в санкційний список, – це "виклик для ядерної безпеки ЄС". Він зазначив, що це питання не лише в покаранні росії та компанії, "а також щоби вони просто розуміли рівень небезпеки, яка на сьогодні існує від цієї компанії".

Теми:

Ще на цю тему