«Дніпроспецсталь» продовжує працювати попри арешт акцій та санкції проти російських власників підприємства

20:40 30.01.2024

Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» продовжує працювати попри арешт акцій та санкції, введені проти російських власників підприємства. 

Про це йдеться у публікації UAprom «Санкції та арешт: чому досі працює "Дніпроспецсталь"», пише ZN.UA.

Завод наприкінці травня 2022 року запустив виробництво на гарячих ділянках та розпочав випуск заготовки, а до літа досяг 55% від довоєнного рівня виробництва. Поступово вирішивши проблеми із логістикою, «Дніпроспецсталь» збільшила випуск високотехнічної сталі до 75%.

При цьому восени 2022 року Україна внесла до санкційного списку співвласників російської бізнес-групи VS Energy, якій належало 47% «Дніпроспецсталі». Мова про заступника голови Держдуми РФ Олександра Бабакова, президента російського футбольного клубу ЦСКА Євгена Гінера та їх партнера Михайла Воєводіна.

У травні 2023 року санкції ввели безпосередньо проти групи VS Energy та двох фізичних осіб, на яких переоформили акції запорізького підприємства – Наталію Селіванову (колишня дружина Воєводіна, отримала 39,57% акцій заводу) та Віліс Дамбінс (отримав 7,54% акцій в інтересах Бабакова).

Крім того, навесні 2023 року суд за матеріалами СБУ наклав арешт на 6,8% акцій «Дніпроспецсталі», які через три офшорні структури належать дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко.

«Арешт активів убезпечить їх від перереєстрації на підставних осіб і надалі дозволить передати на користь нашої держави», – зазначали тоді в СБУ.

Однак націоналізація чи відчуження акцій підприємства на користь держави не відбулося, хоча в Україні вже є приклади, коли держава встановлювала контроль над подібними активами, наприклад заводами «Мотор Січ», «Запоріжстрансформатор», «АвтоКраАЗ».

Тим часом «Дніпроспецсталь» продовжує працювати зі значним завантаженням потужностей. Хоча у 2022 році підприємство задекларувало суттєві збитки в 1,901 млрд. грн., з яких як мінімум половина – це дебіторська заборгованість.

«Вочевидь, збут продукції йде через структури акціонерів, тому весь прибуток осідає на них, а на підприємство «вішають» борги. Хоча розібратись в цій ситуації мають українські правоохоронні органи. Тим часом високі ціни на нікель – важливу сировину для виготовлення нержавіючої сталі – на рівні $15-20 тис/т впливатимуть на зростання вартості кінцевої продукції, а в підсумку – дивідендів російським олігархам та сім’ї Медведчука», - зазначається у тексті.
 

Ще на цю тему