Молдова просить допомоги ЄС, щоб протидіяти контрабанді зброї й торгівлі людьми з України

20:20 06.02.2023

Прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця попередила, що країна потребує більшої підтримки з боку Брюсселя у сфері безпеки, аби протистояти все більшій кількості спроб незаконного переправлення людей і зброї з України.

Як повідомляє "Європейська правда", такий заклик прозвучав в інтерв’ю Гаврилиці виданню Financial Times.

За її словами, в Молдові "спостерігається зростання" торгівлі зброєю, людьми й товарами. "Ми не хочемо стати країною, де зростають загрози безпеці, збільшується... торгівля людьми або нелегальна контрабанда", – додала молдовська прем’єрка.

Гаврилиця наголосила, що Кишинів потребує більшої підтримки, "щоб ми не дозволили цим мережам торгівлі людьми розростатися", й додала, що розраховує обговорити в Брюсселі, де перебуває з дводенним візитом, зміцнення безпеки молдовських кордонів.

"Це сфера взаємного інтересу і вигоди. Ми хочемо бути учасниками європейської безпеки, а не лише бенефіціарами", – пояснила вона.

Очільниця уряду Молдови наголосила, що країна продовжує зазнавати гібридного впливу Росії – зокрема кібератак, дезінформації та інспірованих Москвою антиурядових протестів.

Як відомо, після початку активної фази війни РФ проти України Молдова постала перед напливом біженців, перебоями в енергопостачанні й торгівлі, що спричинило економічну кризу.

ЄС є найбільшим зовнішнім донором Молдови і різко збільшив її фінансову та гуманітарну підтримку з початку повномасштабної війни в Україні. У січні 2023 року Брюссель оголосив, що надасть Кишиневу додаткові 145 мільйонів євро.
 

Ще на цю тему