Експорт товарів до ЄС збільшився на 4,2% у 2022 році завдяки диверсифікації маршрутів

09:40 13.01.2023

За попередніми оцінками Україна у 2022 році наростила експорт до країн Європейського Союзу порівняно з попереднім роком на 4,2% — до $28 млрд. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки пише видання Порти України.

Це надзвичайно важливо з огляду на диверсифікацію логістичних маршрутів — а саме таке завдання ми ставимо на майбутнє, зокрема і Планом відновлення. Україна розширюватиме сухопутні транспортні коридори та експорт в ЄС та, відповідно, менше залежатиме від морського експорту навіть після розблокування та повернення всіх портів. І, безумовно, це важливо з огляду на подальшу економічну інтеграцію до ринків ЄС, залучення України до європейських ланцюжків доданої вартості”, — зазначила перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Зростанню експорту до ЄС спряли, зокрема, заходи з боку міжнародних партнерів. Передусім — запровадження «торговельного безвізу» з ЄС терміном на рік, «митний безвіз» та «транспортний безвіз», а також робота ініціативи ЄС «Шляхи солідарності». Також, кажуть в Мінекономіки, допомогли заходи українського уряду на кшталт лібералізації податків, дерегуляції, підтримки виробників та страхування експорту за допомогою Експортно-кредитного агентства.

За розрахунками Мінекономіки, динаміка показників зовнішньої торгівлі України у 2023 році формуватиметься в напрямку поступового надолуження втрат, понесених у 2022 році. Бюджет на 2023 рік передбачає зростання експорту товарів та послуг на 7,2% — з урахуванням ситуації, яка склалася в виробничому комплексі, з доступом до трьох портів на Чорному морі для експорту продукції АПК, поступового розширення внутрішнього попиту, попиту на IT-послуги в світі тощо.

Також на результати зовнішньоекономічної діяльності впливатиме політика уряду.

Ми налаштовані активно просувати український експорт на зовнішніх ринках, працювати на подальше зменшення бар’єрів для експорту українських товарів та послуг шляхом підтримки експорту через розвиток інструментів кредитування, страхування та перестрахування експорту”, — наголосила Свириденко.

Загальний експорт товарів з України у 2022 році скоротився в грошовому вимірі на 35% — до $44,1 млрд, у фізичному — на 38,4%, до 99,8 млн тонн.
 

Ще на цю тему