Туреччина не визнає результати псевдореферендумів

15:30 24.09.2022

Туреччина не визнала результати «референдуму» в Криму у 2014 році й має таку ж чітку позицію щодо псевдореферендумів, які росія проводить на тимчасово захоплених територіях України.

Про це заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калин, передає Укрінформ із посиланням на CNN Türk.

«Ми не вважаємо спроби одностороннього референдуму коректними. Раніше ми не визнали кримський референдум 2014 року і його результат, наша позиція щодо таких референдумів чітка. Ми визнаємо територіальну цілісність українського народу та України і заявляємо, що ми стоїмо на боці України», - сказав Калин.

Він наголосив на тому, що Туреччина докладає щирих зусиль для припинення війни.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня ватажки «л/днр» і колаборанти на тимчасово захоплених росією територіях Херсонської та Запорізької областей оголосили проведення псевдореферендумів «про приєднання до росії» і призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн заявили, що будь-які російські фіктивні «референдуми» в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент російської федерації володимир путін 21 вересня наголосив, що рф визнає результати «референдумів».

За результатами соціологічного дослідження, проведеного в серпні компанією Active Group на тимчасово захоплених росіянами територіях, переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії росії на їхню область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на фейковий «референдум», якщо рф проводитиме його у їхньому місті.

Ще на цю тему