Туреччина підтвердила, що не визнає Крим російським

15:00 17.03.2022

Туреччина не визнає анексії Кримського півострова росією, підтримує суверенітет і територіальну цілісності України.

Про це йдеться в заяві МЗС Туреччини з нагоди річниці проведення росією незаконного референдуму в Криму.

«Автономна Республіка Крим, що належить Україні, була анексована російською федерацією після нелегітимного референдуму, який відбувся 16 березня 2014 року. Туреччина та міжнародне співтовариство не визнають цього акту, який є явним порушенням міжнародного права», - йдеться в заяві.

МЗС Туреччини вказує, що країна продовжить уважно стежити за подіями в Криму, зокрема що стосується кримських татар.

«З цієї нагоди (річниці тимчасової окупації Криму росією - ред.) ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, стратегічного партнера Туреччини», - наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, вчора російські загарбники затримали у тимчасово окупованому Криму правозахисника Абдурешита Джеппарова.

16 березня 2014 року в тимчасово окупованому росією Криму і місті Севастополі всупереч українському законодавству та законодавству Автономної Республіки Крим відбувся так званий "референдум" щодо статусу Криму - за силового тиску російських військових, а також за підтримки пропагандистських російських ЗМІ.

Згідно з даними держави-агресора, 96,77% мешканців Криму нібито підтримали приєднання півострова до росії, у Севастополі за приєднання до Росії "проголосували" 95,6% містян.

Вже через два дні, 18 березня 2014 року, в кремлі відбулось підписання так званого "договору про прийняття Республіки Крим до складу російської федерації". Більшість країн-членів ООН та інші міжнародні організації визнали інсценований окупантами фальсифікований кримський "референдум" нелегітимним.

Ще на цю тему