Із 16 вересня росіяни не зможуть скористатися захистом Європейської конвенції з прав людини

20:20 13.09.2022

російська федерація 16 вересня 2022 року перестане бути Високою Договірною Стороною Європейської конвенції з прав людини, що стало наслідком виключення росії з Ради Європи 16 березня 2022 року через її агресію проти України. Через це Європейська конвенція з прав людини втратить дію щодо понад 140 мільйонів громадян рф.

Як повідомила пресслужба РЄ, про це йдеться у заяві генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, передає Укрінформ.

“Агресія росії проти України продовжує завдавати болю і страждань мільйонам людей в Україні та в усій Європі. Ми ще раз закликаємо російське керівництво негайно припинити війну в Україні та репресії, які тривають проти власного народу”, – заявила Пейчинович-Бурич.

“Дуже прикро, що, виходячи з Європейської конвенції з прав людини, росія ще більше віддаляється від демократичного світу та позбавляє понад 140 мільйонів російських громадян захисту, який пропонує Конвенція”, - додала вона.

Генсек заявила, що Рада Європи продовжуватиме підтримувати правозахисників, демократичні сили, вільні ЗМІ та незалежне громадянське суспільство у рф та співпрацювати з ними.

Читайте також: Для рф конвенцій та правил не існує - Зеленський
“Ми сподіваємося, що колись громадяни росії знову зможуть скористатися захистом Європейської конвенції з прав людини”, - зазначила Пейчинович-Бурич.

Також вона підкреслила, що згідно з Конвенцією, російська федерація має юридичне зобов’язання виконувати всі вироки та рішення Європейського суду з прав людини щодо її дій або бездіяльності, що буди ухвалені до 16 вересня 2022 року.

“Рада Європи продовжуватиме робити все від неї залежне, щоб справедливість відбулася, а причетні особи були притягнуті до відповідальності за свої дії”, - наголосила генсек.

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Рада Європи через воєнну агресію рф проти України прийняла рішення про виключення росії зі складу своєї організації.

Ще на цю тему