Арештовану в порту на Одещині руду російського олігарха вартістю 800 млн грн передали до АРМА

19:40 04.01.2023

Арештовані активи російського олігарха на майже 800 млн грн передано до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Как пишет издание Порти Украіни про це повідомила прес-служба Одеської прокуратури.

Ідеться про десятки тисяч тонн залізної руди, яку хотіли доставити морським транспортом ракетобудівним підприємствам ВПК Росії.

В прокуратурі нагадали, за клопотанням прокурорів Одеської обласної прокуратури на початку листопада 2022 року накладено арешт на понад 50 тис. тон залізної руди виробництва Росії вартістю близько $20 млн (800 млн грн).

За даними слідства, суб’єкти господарської діяльності держави-агресора ввезли на митну територію України залізну руду та планували нелегально переправити морськими суднами на територію третіх країн з метою подальшої її реалізації. Однак, «бізнесменам» з Росії не вдалося реалізувати свій товар, приховану сировину правоохоронці виявили на території одного з морських портів Одещини та вилучили у ході обшуків”, — наголосили в прокуратурі.

Встановлено, що фактичним власником знайденої партії корисної копалини є компанія російського олігарха, яка згідно інформації з відкритих даних є однією з найбільших гірничо-металургійних холдингів Росії. Стосовно власника компанії рішенням РНБО введені персональні санкції.

Отримані від реалізації арештованого майна кошти підуть на потреби ЗСУ.

У грудні суд арештував 166 тис. тонн залізної руди вартістю 1,8 млрд грн, яка підпільно зберігалася у кількох морських портах України. Ця руда належить компанії російського олігарха Алішера Усманова, який входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва кремля.

Ще на цю тему