Українське Дунайське пароплавство планує скооперуватися з найбільшими логістичними операторами Дунаю

15:20 05.09.2022

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) розглядає можливості кооперації з найбільшими логістичними операторами Дунаю. 

Про це повідомив в.о. генерального директора підприємства Дмитро Москаленко, пише видання Порти України.

Делегація УДП відвідала низку європейських країн. Основна мета візиту — розвиток співробітництва та кооперації з іноземними партнерами. Посилення роботи наших представництв та спільних підприємств в рамках реформи корпоративної структури пароплавства. Захист іноземних активів пароплавства”, — написав Москаленко у Facebook у неділю, 4 вересня.

Перші зустрічі відбулися в Румунії. З цією країною пов’язані два з основних логістичних напрямки морських перевезень. Це канал Суліна та канал Чернавода—порт Констанца.

Потенціал Суліни є обмеженим з причини низької пропускної спроможності. Відкриття гирла Бистре покращило ситуацію — але залишаються питання недостатніх глибин та безпеки судноплавства. Розвиток логістики через канал Чернавода також має певні складнощі. Це і втрата фактичної вантажомісткості у періоди мілководдя, і затримки флоту, пов’язані з необхідністю використання терміналів порту Констанца. Тому наша мета — розбудова комплексних логістичних рішень, які дозволяють компенсувати недоліки всіх згаданих логістичних напрямків”, — зазначив Москаленко.

За його словами, таким комплексним рішенням може стати перевалка на рейдових стоянках портів Констанца, Суліна, Усть-Дунайськ та інших. Або за схемою баржа—судно, або за схемою баржа—судно-накопичувач.

Можливість здійснювати перевалку на рейдових стоянках є у великих румунських логістичних операторів. Кооперація з іноземними партнерами — це скорочення часу обороту флоту УДП, збільшення обсягу перевезень та підвищення нашої конкурентоздатності. УДП зможе на довгострокову перспективу зайняти власну нішу в ланцюжку морських перевезень”, — підсумував керівник УДП.

Москаленко висловив сподівання, що пропозиції УДП зацікавлять румунських колег.

Також, за його словами, проведено низку зустрічей з логістичними операторами в Угорщині та Австрії.

ПрАТ «УДП» здійснює річкові вантажоперевезення по Дунаю та морські вантажоперевезення. До складу вантажного річкового флоту входять 75 самохідних та 245 несамохідних суден. Морський вантажний флот представлений сімома суднами дедвейтом 3,3-4 тис. тонн (шість суховантажів типу «Ізмаїл» та один танкер «Десна»). Основу вантажів складає металургійна сировина, що постачається до придунайських країн. Річковий пасажирський флот компанії представлений теплоходами «Молдавія», «Україна», «Дніпро» та «Волга».

Флот УДП у 2021 році збільшив перевезення вантажів порівняно з 2020 роком на 3,8% — до 1,37 млн тонн. У тому числі, перевезення річковим флотом УДП минулого року зменшилися на 0,9% — до 1,08 млн тонн.
 

Ще на цю тему