Греція висловила протест генсеку НАТО через привітання до Дня збройних сил Туреччини

11:20 01.09.2022

Греція направила скаргу генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу після того, як Об’єднане сухопутне командування Альянсу, розташоване в турецькому Ізмірі, привітало Анкару з Днем збройних сил.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву міністерства закордонних справ Греції.

"Постійний представник Греції при НАТО висловив суворий протест генеральному секретереві НАТО, наголосивши, що привітання є більш ніж недоречним і неприйнятним", – йдеться в повідомленні грецького МЗС.

Також військове керівництво Греції в НАТО висловить аналогічний протест центральному штабу збройних сил Альянсу в Європі.

Напередодні, 30 серпня, Об’єднане сухопутне командування Альянсу у Twitter розмістило допис, у якому "доєдналося до турецьких союзників у НАТО й поза ним у святкуванні їхньої перемоги й Дня збройних сил".

День збройних сил Туреччини припадає на річницю перемоги Анкари над Афінами у війні 1919-22 років, який призвів до проголошення Турецької Республіки. Ця дата неоднозначно сприймається в Греції.

Хоча і Греція, і Туреччина є членами НАТО, між ними десятиліттями тривають суперечки щодо низки питань, зокрема територіальних претензій в Егейському морі й тамтешнього повітряного простору.

В останні тижні Анкара звинувачувала Афіни в кількох інцидентах, пов'язаних із дією її авіації в регіоні Середземного моря. Це дало турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердогану назвати дії Греції "ворожими".
 

Ще на цю тему